Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom is er verschil in de berekening vaste kosten tussen rekenmodules autokosten en private lease check

Vraag gesteld door maxd op 13 juni 2017

Ik kwam erachter dat de rekenmodules ANWB autokosten (www.anwb.nl/auto/autokosten#/autokosten) en ANWB private lease check (www.anwb.nl/auto/private-lease/kopen-of-prive-leasen-check/#/autokosten) verschillende resultaten geven voor de vaste kosten berekening. Als voorbeeld een mazda CX5 GT-M benzine uit april 2013 met kenteken 3-KDR-79 en 50,000km . Hoewel de parameters vaste en variabele afschrijving gelijk zijn (respectievelijk 3,2% en 18,4%), berekenen de private lease en autokosten modules een vaste afschrijving over 5 jaar/12000km van respectievelijk 3,0 ct per km en 1,1 ct/km. Ook de verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoudscijfers koment niet overeen, deze laatste respectievelijk 0,8 ct/km en 2,5ct/km. Het effect is groot, de private lease check en autokosten modules berekenen aan vaste kosten respectievelijk 142 en 208 euro per maand. Ik weet nu niet hoe ik de kosten van een auto moet inschatten en hoe te vergelijken met private lease. Hopelijk heeft iemand een logische verklaring voor deze verschillen. (PS Zie ook mijn andere vraag over de correctheid van percentages voor vaste afschrijving, in dit voorbeeld 3,2% in andere voorbeelden zelfs negatief )

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de verschillen in autokosten tussen ons rekenprogramma en de private lease calculatie.

Om een goed vergelijk met leasetarieven te kunnen maken hebben we er voor gekozen om de kostenberekening bij de private lease check iets aan te passen in vergelijk tot de ‘normale’calculatie :
• Bij de verzekeringspremie rekenen we normaliter met 50% no-claim en zitten hiermee aan de veilige kant. Bij de private lease check rekenen we met een hogere no-claim korting van 70%.
• Voor de Motorrijtuigenbelasting gebruiken we bij de private lease check de tarieven van de goedkoopste provincie Noord Holland. Private lease auto’s staan namelijk meestal geregistreerd in de goedkoopste provincie.
• In de post ‘Onderhoud carrosserie en diversen’ zitten zaken als lakstift, wasbeurten e.d. Een deel van deze kosten heb je ook bij een private lease auto en worden niet gedekt door het leasetarief. Deze kosten hebben we voor het vergelijk uit de berekening gehaald.
• Brandstofkosten heb je bij de private lease auto naast het leasetarief. Deze kosten hebben we daarom uit de berekening gehaald.
• En in de normale berekening rekenen we met een renteverlies van 1% en gaan we ervan uit dat de auto met eigen geld betaald wordt. Bij de private lease check rekenen we met financiering van de auto tegen een rentetarief van 6%.

Dit zijn de redenen dat de calculaties van elkaar afwijken.