Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

voor/achter verschillende banden/velgenmaat; kanje dit veranderen in voor/achter gelijke maat?

Vraag gesteld door rob wiemer op 28 augustus 2018

Ik heb een Alfa Romeo Giulia met voor bandenmaat 225/45 R18 en achter 255/40 R 18, banden Pirelli P7 runflat. Deze slijten hevig en zijn zoekerig, niet comfortabel. Ik wil ze vervangen door Michelin-banden, maar deze bestaan niet in 255/40 R18. Kan ik nu de achtervelgen ook vervangen door velgen met bandenmaat 225/45 R18?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over een andere bandenkeuze met als gevolg een andere bandenmaat op de achteras.

Ik heb de fabrieksspecificaties geraadpleegd welke bandenmaten daarin zijn opgenomen. Dat is in ieder geval niet de maatvoering voor én achter zoals u voor ogen heeft. In de 16 en 17 inch maat wordt voor en achter wél dezelfde maat aangegeven maar in 18 en 19 inch niet.

Ons uitgangspunt is om binnen de fabtieksspecificaties te blijven. Uiteindelijk is dat een weloverwogen keuze geweest van de fabrikant ten behoeve van het rij- en stuurgedrag. U zou bijvoorbeeld wel naar rondom 225/50/R17 kunnen gaan maar dan moet u een compleet set andere velgen hebben. U zou nog kunnen overwegen van runflat banden af te stappen. Dat levert meteen veel meer keuze op waaronder wél een Michelin in deze maat. Met per definitie méér comfort dan een runflat. De concessie is dan wel dat u voor nood een reservewiel nodig heeft om bij een lekke band weer mobiel te zijn.