Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

licht metalen velgen van skoda superb naar skoda Yeti

Vraag gesteld door yeti16 op 20 maart 2018

Ik wilde voor mijn Yeti 12TSI 81 k uit 2016, de lichtmetalen velgen met banden 215/60 r 16 van een kennis overnemen, die velgen komen van een skoda superb uit 2017, die er slechts 500 km mee gereden had, dus ging ik naar https://www.velgensteekwijzer.nl/, daar komen alle maten overeen, echter bij navraag skoda dealer, is mij verteld dat dat absoluut niet kan, de velg zou aanlopen op mijn Yeti 2016, de superb uit 2017 heeft namelijk een et waarde van 41 en de Yeti een et waarde van 50, ik heb internet af gestruind, overal geeft men verschillende et waardes op, opmerkelijk is dat sommige sites helemaal geen et waarde opgeven, wie moet ik nu geloven? de dealer of internet en zo ja welke site?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de ET waarde van velgen. Dat is de bolling of inpersdiepte van de velg, oftewel de afstand tussen de middellijn van het wiel en het montagevlak.

Worden er andere velgen gemonteerd, dan moet de ET altijd hetzelfde zijn. Anders komen de wielen verder naar binnen of naar buiten te staan, en dat geeft, afhankelijk van de mate van afwijking, een verstoord tot ernstig verstoord stuurgedrag.

U vraagt welke informatie u moet vertrouwen, die van externe partijen die de informatie op internet publiceren, of de dealer die de informatie uit de juiste bron, de fabrikant kan putten.

Informatie van derden kan uiteraard kloppen, maar mochten gegevens verschillen dan zijn specificaties die de dealer van importeur of fabrikant kan krijgen wat ons betreft leidend. Onduidelijkheid hoeft er in dit geval overigens ook niet te zijn omdat de ET-waarde op de velg, bij het naafgat, staat vermeld.

Voor de Yeti worden verschillende ET's opgegeven, afhankelijk van de velgbreedte en diameter. Die van de 6J 16" velg is 50 mm. Als de velgen van de Superb ET 41 zijn, dan raad ik ze af voor de Yeti.

Mijn advies is simpel: Zoek voor de velgen van de Superb een Superb-rijder en vind voor de Yeti velgen die van een Yeti komen.***

Reactie van yeti16:

Dank voor uw antwoord op mijn vraag, ik had voor dat ik deze vraag stelde de dealer gebeld en die gaven een et waarde 50 op, elke andere waarde veroorzaakt problemen op de Yeti.
Wat wel raar is dat een andere expert hier een vraag beantwoord, op 26-02-2016( Jos van der drift) die wel degelijk iemand naar de website velgensteekwijzer stuurt,
https://www.anwb.nl/experts/auto/vraag/1d937fc7-50c9-457b-86f2-dd73cde17163/welke-velgen-met-winterbanden-moet-ik-kopen-voor-mijn-golf-6-variant

Deze website geeft niet altijd de juiste informatie door, zo blijkt, jammer dat dit gebeurt, mijn advies is het antwoord van Jos van der Drift moet men verwijderen.