Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik hoor soms een schrapend ijzer geluid linksvoor bij mijn volvo v40 d2. De dealer zegt dat mijn wiel tegen de ankerplaat schuurt kan dat?

Vraag gesteld door SRLALJI op 21 juni 2018

Soms hoor ik een schrapend ijzerachtig geluid als ik optrek en of een bocht maak. Het geluid lijkt afkomstig te zijn van de band linksvoor. De garage waar ik altijd naartoe ga heeft niets kunnen vinden en aangegeven het in de gaten te houden en terug te komen als het geluid erger word. Het probleem is dat het niet constant is. Daardoor kan men vaak niets zien als het probleem er op dat moment niet is. Nu ben ik naar een volvo dealer gegaan en gevraagd wat het kon zijn. Deze gaf aan dat het kan zijn dat mijn wiel soms tegen de ankerplaat aankomt waardoor het schrapend geluid soms te horen is. Kan het kloppen dat het bovenstaande probleem is, en zo ja kan dit verholpen worden zonder dat het mij teveel gaat kosten? Tevens zegt men bij de volvo dealer dat het geen kwaad kan maar dat het wel als zeer irritant ervaren kan worden. Ik hoor het graag. Bedankt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een schrapend bijgeluid.

De dealer oppert dat dit mogelijk de ankerplaat zou kunnen zijn. Dat lijkt mij geen onredelijke gedachte. De ankerplaat is een dun metalen schijf die achter de remschijf is gemonteerd. Deze plaat moet de remschijf voor vuil en andere ongewenste voorwerpen beschermen. Soms kan deze plaat 'n beetje verbogen zijn en nét de remschijf raken bij bijvoorbeeld het nemen van een bocht. Het is dan een kwestie van de ankerplaat wat verder van de schijf wegduwen.

Dat gaat betrekkelijk makkelijk omdat deze van een blikachtig dun materiaal is gemaakt. Dit is een kleine handeling van hooguit 'n paar minuten waar het wiel niet eens per se voor los hoeft.