Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

distributieriem vervangen Fiat Doblo 2004

Vraag gesteld door jelejele op 29 mei 2015

Mijn Fiat Doblo uit 2004 staat met 3000 euro motorschade bij de garage. Vier jaar geleden heb ik de auto bij deze garage gekocht. Altijd bij hun in onderhoud geweest. Mijn vraag is na hoeveel kilometer en na hoeveel maanden de distributieriem vervangen moet worden.
Stel dat dit na 36 maanden had gemoeten, wat ik vermoed, kan ik de garage dan aansprakelijk stellen voor de schade die is ontstaan na het breken van de distributieriem?

Ik begrijp dat ik ook zelf verantwoordelijk ben voor het controleren van het oliepeil, de bandenspanning etc. Van een distributieriem had ik als autobezitter echter geen weet. Is dat nu mijn verantwoordelijkheid, of die van de garage?

kenteken: 36-pn-pd

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Als de auto in onderhoud is bij een garage, dan is die garage er verantwoordelijk voor dat het juiste onderhoud wordt uitgevoerd. De vervangingstermijn van de distrubutieriem kan ik opzoeken, maar dan heb ik het juiste type nodig (motor).***

Reactie van jelejele:

Bedankt voor je antwoord. Dat is een 1.6 motor. Is dat voldoende info?
Vermogen 76 kW (103 pk)
Aantal cilinders 4
Cilinderinhoud 1596 cm3***

Reactie van jelejele:

Ik heb zelf dit document gevonden. Maar ik kom er nog niet echt uit. De 1.6 staat er namelijk niet tussen.

http://www.eurotaxonline.nl/adds/_egisservicesite/doc/fiat.pdf***

Reactie van Erik Jan de Jong:

De vervangingstermijn van uw Doblo is elke 120.000 km of elke 60 maanden, naar gelang welke het eerst wordt bereikt. De fabriek geeft ook op dat de riem bij zware omstandigheden (koud klimaat, rijden in de stad met lang stationair lopen, stoffige gebieden) elke 36 maanden vervangen moet worden. Controle van de riem (en vervangen indien beschadigd) moet elke 60.000 km gebeuren. Weet u wanneer de riem voor het laatst vervangen is? Dat is nodig om te kunnen bepalen of de riem vroegtijdig is gebroken (dus vóór de vervangingstermijn of-kilometrage is bereikt) of dat de riem al had vervangen moeten worden in de periode dat u de auto heeft.