Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

de kosten van de garantie 'beurt' en toekomstige kosten van mijn Mini Cooper 5 deurs (sep 2015)

Vraag gesteld door Riekemusica op 20 september 2017

Betreft: MINI Cooper 5 deurs, km 14800
Twee weken geleden heeft mijn nieuwe MINI Cooper 5 deurs een garantie beurt ondergaan omdat ik door de garage was opgeroepen deze uit te laten voeren. Deze moest plaatsvinden voor de garantie van twee jaar op 17 september j.l. zou zijn verlopen.

Tevens werd daarbij aangegeven dat er vanuit de fabriek een tweetal extra controles moesten worden uitgevoerd omdat een aantal auto’s uit deze serie wellicht manco’s konden vertonen.
Het betrof hierbij
1. het functioneren van de airbags
2. Slijtage aan de krukas-lagers.
Afhankelijk van wat hierbij aangetroffen zou worden, zou een vervanging nodig zijn van de lagers of in het ergste geval een nieuwe motor. Uiteindelijk was dit laatste niet aan de orde.

Dit brengt mij wel tot de volgende vragen die ik u wil stellen omdat ik de rekening voor dit eerste garagebezoek erg hoog vond, namelijk € 279,06 incl btw. (kilometerstand 14800)
Omdat er in de toekomst nog genoeg beurten nodig zijn, zullen (wat ik begrepen heb) de onderhoudskosten voor deze nieuwe auto variëren tussen € 400,- en € 500,- per jaar.

Mijn vragen aan u zijn:
1. Kijkend naar de kosten van de rekening die ik heb moeten betalen zie ik dat ik zeer waarschijnlijk ook voor de olie die er door de MINI garage is ingebracht, heb moeten betalen, terwijl ik dacht dat dit het gevolg was van de extra fabriekscontroles (olievervanging).

2. Mij klinken de te verwachte kosten voor de komende jaren nogal hoog. Ik meen te hebben gehoord dat de ANWB een database heeft van allerlei merken en garages met gemiddelde kosten voor onderhoudsbeurten.
Kunt u vanuit uw expertise aangeven of mijn verwachtingen over de kosten voor de komende periode voor dit type inderdaad terecht zijn?
Bij voorbaat dank!

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Mini Cooper van 2015 heeft zijn 1e beurt gehad en u vraagt of de kosten daarvan redelijk zijn. Tevens vraagt u wat de te verwachten onderhoudskosten voor de toekomst zijn.

Uw garage heeft u verzocht de 1e beurt aan uw auto te laten uitvoeren omdat er blijkbaar een terugroepactie was. Verder vermoed ik dat dit verzoek er tevens was zodat eventuele problemen die bij de beurt ontdekt worden dan binnen de garantie nog gerepareerd konden worden.

Na maximaal 2 jaar is het normaal onderhoud dat de olie ververst wordt en dus ook dat u die olie moet betalen. De u in rekening gebrachte kosten voor de 1e beurt zijn zeker niet buitensporig te noemen.

U geeft geen specificaties van uw auto.

Op onze website kunt u autokosten berekenen. Hier kunt u op kenteken of op merk en type gespecificeerde autokosten berekenen.
***

Reactie van Riekemusica:

Beste hr Ruijgrok, u gaat uitgebreid in op mijn vragen, waarvoor mijn hartelijke dank! Dank ook voor de suggestie om de autokosten via de anwb site te berekenen. Doe ik zeker dit weekend!