Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoudshistorie auto en privacy-regels

Vraag gesteld door WL-Rtd op 10 juli 2018

Kort geleden heb ik een 3 jaar oude Peugeot gekocht bij Peugeot-dealer DAVO voor €17000.- en met 1 jaar Leewenkeur-garantie. Omdat er geen onderhoudsboekje bij de auto was (wat er volgens de Leeuwenkeur-garantie wel bij zou moeten zijn), heb ik voor de aankoop de toezegging gekregen dat ik een uitdraai van de onderhouds-historie per e-mail zou ontvangen, aangezien de auto ook bij DAVO in onderhoud is geweest. Na aankoop van de auto werd tot mijn verbazing gezegd, dat ze wegens de nieuwe privacywet toch geen onderhouds-historie mochten afgeven. Het lijkt mij dat als er geen naam van de vorige eigenaar is vermeld, dat ik dan het recht heb om te weten wat voor onderhoud aan mijn auto is geweest. En dat dit dan niet strijdig is met het privacy-regelement.
Graag een mening hierover.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft een 3 jaar oude Peugeot gekocht. Het onderhoudsboekje zou per e-mail aan u worden toegestuurd. Maar nu zegt de dealer dat dat niet kan vanwege de privacywetgeving.

Naar mijn idee is het geen bezwaar om de onderhoudsgegevens van uw auto te krijgen, zolang alle informatie die naar een persoon verwijst of herleidbaar is, is verwijderd. Als dat is gebeurd, is er geen bezwaar op grond van de privacy-wetgeving.***

Reactie van WL-Rtd:

Bedankt voor uw reactie. Maar het gaat hier niet om het onderhoudsboekje. Dit was niet bij de auto aanwezig en juist daarom zou mij de onderhoudshistorie (welke bij de werkplaatsadministratie aanwezig is) na gezonden worden per email. Na de aankoop bleek dit vanwege de privacywet ineens niet mogelijk volgens Peugeot-dealer DAVO.***

Reactie van Lisette Schreuder:

Met de onderhoudsgegevens, inclusief de onderhoudshistorie gaat het om informatie over de auto. Ik zou niet weten waarom deze onderhoudsgegevens niet kunnen worden toegestuurd per email. Wanneer alle informatie die naar een persoon verwijst of herleidbaar is tot een persoo,n is verwijderd of onleesbaar gemaakt.

U kunt aan de Peugeot-dealer vragen waarom zij van mening zijn dat het verstrekken van onderhoudsgegevens in strijd is met de privacywetgeving. Geldt dit alleen voor het versturen per email of ook voor het versturen per post?