Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik 1.4TSI

Vraag gesteld door bashoo op 2 december 2017

Hallo,

Mijn SEAT IBIZA 1.4 TSI Cupra gebruikt per 2500KM meer dan de helft van de pijlstok aan olie. Zo'n 2/5 deel. De garage had het olie nog boven het meetgedeelte van de peilstok gevuld waardoor ik vermoed dat het olieverbruik waanzinnig hoog is.

De auto heeft een KM-stand van 37.000KM nu (gekocht bij 34.000-34.500) en komt uit 2012.

Wat is normaal voor deze auto?
De auto heeft BOVAG garantie.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Seat Ibiza.

Het is niet duidelijk van welk gedeelte van de peilstok u méér dan de helft aan olie kwijt bent. Ik vind het daarom lastig vast te stellen wat het verbruik geweest is de afgelopen 2500 km. Maar in het instructieboekje van de Ibiza staat daar het volgende vermeld;

''Afhankelijk van de rijstijl en het gebruik van de wagen kan het olieverbruiktot 0,5 l/1.000 km bedragen. Bij de eerste 5.000 kilometer kan het verbruik hoger liggen. Het motoroliepeil moet daarom regelmatig worden gecontroleerd, bij voorkeur elke keer bij het tanken en vóór langere ritten''.

Per 1000 km zou er dus hooguit 0,5 l bijgevuld mogen worden volgens Seat. Misschien is het beste voorstel iedere 1000 km bij de garage gezamenlijk het olieniveau te controleren. Wanneer het verbruik méér blijkt dan maximaal opgegegven door de fabrikant, zou er feitelijk sprake moeten zijn van een gebrek en zou u een beroep op garantie kunnen doen.