Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

OBD-dongel van Connected Car

Vraag gesteld door Brischinsky op 29 juni 2018

Sinds ik de OBD-dongel gebruik heb ik al twee keer de Wegenwacht moeten laten komen omdat mijn auto niet wilde starten vanwege een lege accu. De conclusie kan niet anders zijn dan dat die dongel je accu leegtrekt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de ANWB Connected dongel uw accu leeg trekt.

U moet daar serieus melding van maken voor nader onderzoek.

Telefoon
088 269 2222 (lokaal tarief)

Kies in het keuzemenu voor optie 5 en meldt u deze klacht.



***

Reactie van Brischinsky:

Vooraleer ik een "klacht" ga melden, zou ik willen weten of zo'n dongel inderdaad een accu kan leegtrekken. Zijn dergelijke voorvallen al eerder gemeld?



***

Reactie van Jos van der Drift:

In ''slapende'' toestand is er wel sprake van een geringe stroomafname maar is geen probleem wanneer de auto regelmatig gebruikt wordt. Dit zijn de specificaties;


Ultra-low power state 2 - 3 mA

Sleep 18 - 20 mA

In trip 55 - 60 mA

Transmission of data 80 - 85 mA

Bij incidenteel gebruik of stilstand over een lagere periode zijn er naast de dongel meer ''slapende'' verbruikers die best van invloed kunnen zijn op de accu. Maar bij normaal en gemiddeld gebruik mag dat voor een conditioneel goede accu geen probleem zijn.



***

Reactie van Brischinsky:

Mijn auto staat wel eens een week achtereen stil. Dat is sinds ik de dongel gebruik ook twee keer het geval geweest. En die keren was na zo'n week prompt de accu leeg. Als ik bovenstaande goed begrijp kan de dongel er dus inderdaad de oorzaak van zijn.



***

Reactie van Jos van der Drift:

Dan wordt het misschien een optelsom van gebruikers. Maar neem gerust contact op met het eerder genoemde nummer zodat dit opgepakt kan worden door de Technische Helpdesk van de Wegenwacht.



***

Reactie van Ollem:

Ik heb dezelfde ervaring. Een week niet gereden en de accu leeg. Dat is echt sinds ik de dongel geïnstalleerd heb. Ik lees tevens dat de dongel ook feedback kan geven op de conditie van de accu. Deze vind ik niet terug in het rapport. Waar kan ik die info vinden?



***

Reactie van eeTee:

Zelfde probleem hier.
Voor de tweede keer een lege accu na een week stilstand. Dit komt voor sinds de dongel geinstalleerd is. Ik verdenk de dongel van meer dan 18-20mA verbruik in slaapstand. Of hij slaapt niet, dat kan ook natuurlijk.

Het is ook vreemd dat de dongel wel de accu kan meten, maar dat hij geen melding naar ons kan sturen dat de accu bijna leeg is. Gemiste kans hier helaas. Wellicht zal ik de dongel verwijderen zolang de auto stilstaat.



***

Reactie van Brischinsky:

Tja, Jos kan wel naar de Technische Helpdesk verwijzen, maar dat lost het probleem niet op. Die dongel moet worden aangepast, simpel zat. Na die 2 zeperds met een lege accu heb ik de dongel niet meer gebruikt. Nooit meer accuproblemen gehad. Om dan andere stroomgebruikers de schuld te geven is pure, goedkope onzin; de ANWB wil zijn verantwoordelijkheid gewoonweg niet nemen. En dat noemt zich dan een consumentenorganisatie... Die dongel is een onding. Punt. Ik heb mijn abonnement inmiddels opgezegd. De dongel is verhuisd naar het milieupark. Weg ermee.