Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Multichip inbouwen

Vraag gesteld door Tommen1 op 26 januari 2018

Hallo, ik heb een volvo v50 en zou de caravan die we hebben wat makkelijker willen trekken in de bergen. Nu heb ik iets gelezen over multichip, die kan je zelf plaatsen in de auto zodat je meer vermogen/koppel krijgt. Wel handig voor de vakantie dacht ik. Na de vakantie verwijder je hem weer. Is zo'n multichip slecht voor de auto en krijg je er echt wat meer vermogen/koppel van? Die 20 nm koppel extra is toch wel mooi meegenomen in de bergen.

Mvg tom

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de multichip om een fractie meer koppel en motorvermogen te krijgen.

Er zijn bij ons géén ervaringen bekend over deze manier van tunen. Toch zijn wij terughoudend over deze manier van inbreken in de motorsoftware via de EOBD stekker. Uiteindelijk wordt de software van de fabrikant gemanipuleerd en moet je er toch ook rekening mee houden met dat dit ook nadelige bijwerkingen kan hebben.

Wanneer u serieus wat meer motorische prestaties ambieert zou het wat mij betreft wat ''saver'' zijn wanneer u zich richt op Polestar Tuning dat Volvo zélf aanbiedt. Ook daar ontbreekt het ons aan gebruikerservaringen vanuit de praktijk maar zal een fabrikant emissie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van hun product niet uit het oog willen verliezen.