Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag er een trekhaak onder een Nissan Note 1.2 Connect Edition en zo ja welke?

Vraag gesteld door Henricus59 op 12 januari 2018

Ik heb net een Nissan Note 1.2 Connect Edition + Family Pack gekocht uit december 2013. De auto heeft nog geen trekhaak. Die wil ik wel graag hebben voor een fietsenrek en voor het trekken van een licht karretje.
Op de site van de RDW constateer ik dat hij 0 kg mag trekken als ik het kenteken intoets. Dat bevreemd mij.
Inmiddels heb ik de RDW gebeld. Zij geven aan dat zij infomatie overnemen van de fabrikant. Ze kijken niet naar kogeldruk voor fietsdragers.
De fabrikant is nu nog voor mij aan het uitzoeken hoe het zit, maar het eerste antwoord is erg globaal.
Ik heb verder op de anwb website (nissan note 1.2 connect edition +family pack) een test gevonden van de auto die voldoet aan de beschrijving en daar staat bij de technische specificatie dat de kogeldruk 50 kg mag zijn en de trekkracht ca 236 kg mag bedragen.
Hiernaast heb ik op websites van aanbieders van trekhaken inmiddels gezien dat er europees goedgekeurde modellen voor de Nissan Note zijn met kogeldruk 50 kg en trekkracht ca 430 kg.

Mijn garage heeft in het verleden onder een vergelijkbare, maar iets jongere Nissan Note al wel een trekhaak geplaatst, maar ik wil ivm overtredingen of aansprakelijkheid wel goed weten wat officieel wordt toegelaten en hoe ik dat ook bijvoorbeeld op het kentekenbewijs kan laten aantekenen.

Mijn vragen zijn nu:
Wie is nou leidend in de informatie of ik een trekhaak mag plaatsen onder deze auto? (Fabrikant, RDW, verzekering of ANWB)
Hoeveel kogeldruk is dan officieel toegestaan?
Welke trekkracht is dan officieel toegestaan?
Hoe kan ik dat het beste laten vastleggen zodat ik geen problemen krijg met aansprakelijkheid of verzekering?
Welke trekhaak zou dan het meest geschikt zijn?

Verder is het zo dat Nissan aangeeft dat deze auto oorspronkelijk in Frankrijk is uitgegeven en op grond daarvan heft men mij ook franse info stuurt. In dat technische fiche wordt aangegeven dat trekkracht 430 kg mag zijn en kogeldruk 50 kg, behalve voor het type N_tec. In dat laatste geval is het voor beide 0kg. Ik wil graag weten of de type aanduiding N_tec eventueel overeenkomt met het type Connect Edition dat ik heb.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een trekhaak onder een Nissan Note.

Het kenteken van de auto geeft aan dat er géén opgegegeven caravan gewicht is. Daar kunt u niets aan veranderen. Dat heeft feitelijk ook niks te maken met de te monteren trekhaak. Nissan zegt dus feitelijk dat je er niks mee mag trekken en maakt ook onderdeel uit van de typegoedkeuring. En dat krijgt u niet gewijzigd tenzij Nissan bereid is aan de RDW te verklaren dat dit wel kan. Maar die stap zal men niet gauw nemen.

Het is niet verboden een trekhaak te monteren. Er mag weliswaar niks getrokken worden maar een fietsendrager wordt beschouwd als bagage drager en is géén getrokken materieel. Er zijn meerdere auto's die géén opgegeven aanhangwagenmassa kennen maar wel op een trekhaak fietsen vervoeren. Denk bijvoorbeeld aan hybrids zoals de Toyota Prius. Die kom je regelmatig tegen met fietsen achterop, maar mogen ook niks trekken maar schrijft de constructie van de trekhaak wel voor hoeveel gewicht daar op mag.

Voor het versjouwen van fiesten op de trekhaak zie ik dus geen probleem, mits u zich houdt aan de maximale kogeldruk die voor de trekaak wordt aangegeven. Verzekering technisch zie ik ook geen problemen. Wanneer u een karretje wilt aankoppelen echter wel want u mag niks trekken. In zo'n geval bent u in overtreding en zou dat bij een ongeval tegen u gebruikt kunnen worden.

Het aanpassen van het trekgewicht door wijziging van het kenteken is dus in de praktijk niet mogelijk, omdat dit is voorbehouden aan de autofabrikanten en dan niet anders dan na een hernieuwde procedure typegoedkeuring volgens ECE voorschriften. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat Nissan zover wil gaan.