Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe vaak komt het bij de anwb-hulp voor dat een distributieriem is geknapt?

Vraag gesteld door Fejuvejimayf6633 op 16 juli 2018

Ik begrijp dat een bedrijf adviseert om te vervangen. Zij hebben er voordeel bij (en dat mag), maar hoe zit het met de daadwerkelijke noodzaak hiertoe? Als de ANWB zelden of nooit worden gevraagd bij een gebroken distributieriem dan weet ik meer.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De Wegenwacht heeft te maken met hulpvragen door een gebroken distributieriem. Ook op dit Experts-platform komt het onderwerp gebroken distributieriem geregeld langs.

Exacte aantallen van gebroken distributieriemen zijn niet bekend, en ik betwijfel of u met een getal wel geholpen bent. Het is namelijk, ook al zouden de cijfers er wel zijn, nog steeds niet te voorspellen óf en wanneer de riem zal breken als hij over zijn vervangingstermijn/kilometrage heen gaat. Het is ook onbekend hoeveel auto's er met achterstallig distributie-onderhoud rondrijden, en hoeveel er daarvan komen te stranden. Een percentage pechkans is dus niet te geven. Wel hebben fabrikanten daar onderzoek in zitten met de voorgeschreven vervangingstermijn en -kilometrage als resultaat.

Feit is dat de kans wel aanwezig is dat de riem breekt, en àls dat gebeurt er bij het gros van de auto's dure motorschade ontstaat.

Wel of niet vervangen van de riem is een eigen keus. Laat u de riem zitten dan is dat voor eigen risico, er valt geen gevolgschade te verhalen.***

Reactie van Fejuvejimayf6633:

Toch was mijn vraag hoe vaak dat ongeveer bij de ANWB-hulpdienst voorkomt. Dat geeft mij n.l. wel een inschatting van hoe groot de kans zal zijn dat de riem breekt. Eenieder weet te vertellen dat je in de problemen komt wanneer deze breekt, maar ik wil graag weten hoe vaak dat gebeurt. Ik neem aan dat de ANWB deze cijfers wel heeft.
Met vriendelijke groet,
WH***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Zoals ik al zei zijn cijfers niet bekend. Storingen aan de motor vallen onder de categorie "motor". Ze zijn verder niet gespecificeerd. Het is verder niet bekend in hoeveel gevallen na achterstallig onderhoud de riem breekt omdat er geen onderzoek naar is gedaan.***

Reactie van Fejuvejimayf6633:

OK, hartelijk dank voor de juiste beantwoording.
Ik moet zeggen dat het me tegenvalt dat de ANWB hierin geen onderzoek pleegt. Het zou best zo kunnen zijn dat distributieriemen onnodig vervangen worden. Jammer voor de consument.
Groet,
WH***

Reactie van Erik Jan de Jong:

Het is gewoon onderhoud. Dat betekent dat als dat onderhoud volgens fabrieksvoorschrift plaatsvindt, de auto in de beste conditie is. De fabrikant weet, en geeft aan, bij welke kilometerstand en leeftijd de toestand van de distributie onzeker wordt.