Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autovakantie met fietsdrager

Vraag gesteld door Edjans op 3 januari 2018

Ik wil graag weten of ik een markering moet aan brengen op de fietsen als ik ze achter op de auto heb zitten in Duitsland, Oostenrijk en Hongarije

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de regels omtrent het gebruik van de fietsdrager op de trekhaak in de genoemde landen.

Voor Duitsland geldt;

Fietsen mogen aan weerszijden van de auto maximaal 40 cm uitsteken, waarbij de totale breedte van de auto inclusief fietsendrager niet meer dan 2,55 m mag zijn. Voor het bepalen van de breedte van het voertuig worden de buitenspiegels meegeteld.

Voor Oostenrijk geldt;

De lading mag in de breedte maximaal 20 cm aan beide zijden uitsteken tot een breedte van 2,55 m. Voor het bepalen van de breedte van het voertuig worden de buitenspiegels meegeteld. Zijwaarts uitstekende lading moet worden gemarkeerd met rood/wit gestreept bord.

Wat Hongarije betreft;

Als een fietsendrager met fietsen achter op de auto of camper meer dan 40 cm naar achteren uitsteekt, moet deze worden gemarkeerd met het hierboven beschreven rood-wit gestreepte bord en 's nachts en bij slecht zicht bovendien met verlichting.

Alleen voor de laatsgenoemde twee landen zou een rood/witte markering wel eens noodzakelijk kunnen zijn gezien de uitstekende lading naar achteren en vermoedelijk ook zijdelings.