Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autoschade APK afkeur? Betreft Mitsubishi Lancer sedan

Vraag gesteld door Giesbert op 29 januari 2017

Ik heb bij het parkeren in het bos, ter hoogte van de voor deur rechtsvoor tegen een liggende boomstam gereden; met als gevolg een deuk in deur en in de dorpel.
Nu is mijn vraag: is dat een afkeurpunt voor de APK?
Aangezien de auto nu bijna 9 jaar oud is, en niet meer in de allrisk, wil ik daar niet teveel meer in investeren, dus wat mij betreft mag het blijven zitten; maar als het een afkeurpunt wordt, dan is het natuurlijk een ander verhaal.
Foto evt aanwezig, maar hoe stuur die mee met deze vraag.
Dank en mvg
Bert van de Beek

Bert van de Beek

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag omtrent de beschadigde deur en dorpel van uw Mitsubishi Lancer.

Het APK reglement zegt daar het volgende over;

1. De langs- en dwarsliggers en chassisversterkingsdelen van het chassisraam, dan wel de daarvoor in de plaats tredende delen van de mee- of zelfdragende carrosserie van personenauto’s mogen:
''geen breuken of scheuren vertonen, en niet zodanig zijn bevestigd, vervormd of door corrosie aangetast, dat de stijfheid en de sterkte van het chassisraam of van de mee- of zelfdragende carrosserie in gevaar worden gebracht. Indien sprake is van corrosie is het bepaalde in Aanvullende permanente eisen, hoofdstuk 1, titel 2, afdelingen 1, 2 en 3, van toepassing''.

De mate van beschadiging is dus bepalend of de keurmeester dit interpreteert als al dan niet te ernstig vervormd. U kunt het beste de beschadigde dorpel voorleggen aan een APK keurmeester. Een snelle blik levert al snel een verlossend antwoord. Maar u mag uw foto altijd mailen naar;
experts@anwb.nl