Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wanneer mag een nieuwe band nog verkocht worden qua datum oudheid. DOT 4910 nog ok?

Vraag gesteld door Houtkamp op 9 juli 2015

Ik heb nieuwe voorbanden gekregen met als productiedatum: DOT 4910. Deze banden zijn dus al bijna 5 jaar oud. Het rubber gaat toch achteruit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Omstandigheden
De veroudering van een band is wel erg afhankelijk van de omstandigheden waaronder een band wordt opgeslagen. Toch ben ik van mening dat óók wanneer de band heel zorgvuldig opgeslagen is geweest, een 5 jaar oude band niet als nieuw verkocht zou moeten worden. De bandenbranche organisatie Vaco gaat zelf uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of meer niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Medeweten
Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 5 jaar nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band is echter niet altijd overal gelijk. Het monteren van een oude band zou wat mij betreft alleen met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs mogen plaatsvinden.