Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

te hoog toerental motor bij het starten

Vraag gesteld door Kees_T op 22 oktober 2018

Ik heb een VW Tiguan 1.4 TSI, b.j. 3/2015. Bij het starten is het toerental normaliter 750/min. Regelmatig komt het voor dat bij het starten de motor veel lawaai maakt, toerental is dan 1250/min. Bij het direct opnieuw starten is het toerental wel weer 750/min. Als bij het hogere toerental je de motor laat draaien, houdt het hogere toerental ca 1 minuut aan, en gaat dan langzaam naar 750/min. Twee keer bij de VW dealer doorgemeten, die vond niks, en beweerde ook dat er niets aan de hand was. Toch vind ik het vreemd en iets klopt er m.i. niet. Kunt u helderheid verschaffen t.a.v. mogelijke oorzaak, of aan te bevelen actie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Tiguan draait soms een vergoohd staionair toerental.

De dealer heeft niets kunnen ontdekken en wat ons betreft is er ook niets aan de hand. Er kunnen situaties zijn waardoor een motor tijdelijk even in een verhoogd toerengebied draait. Dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Meerdere auto's kennen dit verschijnsel en is niet te wijten aan een gebrek.

Het heeft vaak met de emissieregeling te maken waardoor het toerental wat hoger wordt afgeregeld. Soms is de boordspanning wat lager waardoor na de koudstart er sprake is van een verhoogd toerental. Niks bijzonders dus en feitelijk een normaal verschijnsel.