Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startmotor kapot?

Vraag gesteld door Souad.A op 16 juli 2017

Hallo,

Ongeveer 2 maanden geleden startte mijn Opel Zafira (1.6-16v benzine uit 2001) voor het eerst niet op, alle controlelampjes brandde gewoon en de radio deed het ook dus het kon niet aan de accu liggen. Na wat hulp kon ik de auto weer door middel van een duw weer starten. Na dit eerste geval startte de auto soms niet op en moest die geduwd worden maar meestal startte de auto wel gewoon op. ik heb de auto laten controleren bij een Opel garage, die mijn auto met een soort computer helemaal hadden gecontroleerd en zij zeiden dat er helemaal niks aan de hand was. Ik heb het aan een aantal vrienden gevraagd en had zelf al het idee dat het de startmotor was, maar is dat wel zo?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de startmotor.

De brandende controlelampjes en werkende radio wil niet per definitie iets zeggen over de conditie van de accu. Maar wanneer de auto het weer doet na de auto wat te duwen zou het inderdaad mogelijk de starmotor kunnen zijn.

Eigenlijk kan je dat pas checken wanneer de auto dienst weigert. Met een geplaatste tik op de starmotor zou je 'm vervolgens weer draaiend kunnen krijgen. Dat is dan een duidelijk signaal dat de startmotor versleten is of misschien een slecht contact van een van de aansluitingen. De dealer kan een dergelijke soring ook niet uitlezen.

Kijk eventueel ook naar vervuilde of loszittende accu aansluitingen. Die kunnen ook voor soortgelijke storingen zorgen.