Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Personenauto met winterbanden voor bestelwagen?

Vraag gesteld door Erik69 op 15 december 2016

Ik heb een Peugeot 3008 van 2011, waarbij ik bij aanschaf (5-2016) 2 gebruikte (Vredestein Wintac Xtreme) en 2 nieuwe winterbanden heb gekregen. Nu blijkt dat de nieuwe banden Vredestein Comtrac Winter 215/60 R 16 zijn, die zijn bedoeld voor bestelwagens. Volgens de werkplaatschef van Nefkens kunnen deze banden onder mijn auto, maar mag dat wel? Volgens mij zijn de banden stugger en kan dat het weg gedrag beïnvloeden. Hoe zit dit juridisch?
Voor deze winterbanden set incl 2 nieuwe banden heb ik een bedrag betaald van €400. Er is niet vastgelegd welke banden er precies gemonteerd zouden worden, maar ik mag er toch vanuit gaan dat dit banden zijn die geschikt zijn voor mijn auto?
Hoe moet ik hier mee verder?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de winterbanden onder uw Peugeot 3008.

De set winterbanden onder uw auto bestaan dus uit twee personen- en twee bedrijfsauto banden. De Comtrac's zijn inderdaad z.g.n. C banden met een verzwaard karkas met een T (190 km/h) als snelheidscodering. Op zich is dit toegestaan en juridisch of voor de APK geen probleem. Het betreft hier wel banden met duidelijk verschillende eigenschappen. Het stugge karakter van de verzwaarde Comtrac band zal wat comfort betreft wezenlijk anders zijn dan de Wintrac die duidelijke eigenschappen heeft voor een personenauto.

Ik denk niet dat het verschil nadelig is voor de verkeersveiligheid maar het verschil in banden tussen de voor- en achteras geeft de auto wel een ander karakter mee dan op 4 gelijkwaardige banden. Ik ben derhalve van mening dat wanneer de afspraak is dat u voor het genoemde bedrag 2 gebruikte en 2 nieuwe winterbanden zou krijgen, deze ook zoveel mogelijk overeenkomstig moeten zijn. Een bedrijfswagenband is wat mij betreft dan ook niet bestemd voor onder een personenauto met ook wezenlijk andere eigenschappen.