Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Parkeerschade (te brede?!) auto Q-park

Vraag gesteld door AlmerEC op 15 februari 2018

Ik heb schade door parkeren in een Q-park garage. Q-park wijst deze schade af, omdat in hun Algemene Voorwaarden staat dat auto's maximaal 4,80m lang en 1,90m breed mogen zijn. Dat staat op een bord bij de ingang...

Nu zijn een heleboel auto's, waaronder de mijne, breder dan 1,90m en langer dan 4,80. In mijn geval, Tesla, 2,19m breed, dus schade aan de auto bij in- en uitrijden, want ingang en uitgang als een pijpenla. 

Wat zegt Q-park: had de voorwaarden dan gelezen, want als je het kaartje aanpakt, aanvaard je die automatisch. Hoe word ik geacht dat te doen vraag ik mij dan af? AV zijn vier A4-tjes kleine lettertjes. Waar en hoe lees je die als je op het punt staat een garage in te rijden? Laat staan met tig auto's achter je. 

De vraag: houdt dit juridisch stand, of valt hen te verwijten dat ze niet een duidelijk bord hebben neergezet met max. breedte en lengte?

Antwoord van Marika

Antwoord van Marika

ANWB Expert

U hebt schade aan uw auto doordat de doorgang in de parkeergarage (Q-park) te krap is. Q-park geeft aan dat u de voorwaarden had kunnen lezen waarin de maximaal toegestane lengte en breedte aangegeven staat. U vraagt zich af of zij niet een duidelijk bord hadden moeten neerzetten met de maximale breedte en lengte erop.

In eerste instantie geldt dat u dient te bewijzen dat de in- en uitgangen dusdanig afwijkende afmetingen hebben dat u die schade niet had kunnen vermijden/voorkomen.

Om uw vraag beter te kunnen beantwoorden zou ik u graag de volgende aanvullende vragen willen stellen:

1. Om welk model Tesla gaat het?
2. Om welke Q-park gaat het?
3. Op welke plek heeft uw auto schade opgelopen?

 


***

 

 

 

Reactie van AlmerEC:

 

 

1. Tesla Model S (2013)
2. Q-Park P23 Amsterdamse Poort
3. rechtervoorspatbord en rechterzijspiegel tijdens uitrijden

 


***

 

 

 

Reactie van Marika Oliviera:

 

 

Bedankt voor uw reactie.

Na onderzoek te hebben verricht blijkt dat voor de ingang van betreffende Q-Park duidelijk staat aangegeven dat de doorgang van de parkeergarage niet bedoeld is voor voertuigen die breder zijn dan 2 meter. Dat brengt mij tot de conclusie dat u Q-Park niet kunt aanspreken voor betreffende schade. U had kunnen weten, gelet op de afmetingen van uw auto met uitgeklapte spiegels, dat er mogelijk schade zou kunnen ontstaan indien u doorrijdt. Door toch door te rijden hebt u dat risico aanvaardt.

Desondanks merken wij dat er bij parkeergarages niet (consequent) wordt aangegeven wat de maximale breedte is. Dat zal ik als ledensignaal doorgeven aan onze afdeling belangenbehartiging.