Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op 18 en 19 aug bereken ik de autokosten voor dezelfde auto met dezelfde gegevens. Uit de 2 overzichten blijken grote verschillen.

Vraag gesteld door Kake op 19 augustus 2016

Het gaat om een Citroen C4 Grand Picasso 1.6 THP 121 kW Exclusive EAT AUT, bouwjaar aug 2016, € 37740, 3jr en 30000 km/jr. De totale kosten zijn resp. € 936 (op de 18e) en € 1077 (op de 19e) per maand. Ook de som van vaste kosten en variabele kosten per kilometer klopt niet. Wat gaat er fout?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U heeft op onze autokostensite op twee achtereenvolgende dagen de maandkosten berekend van een nieuwe Citroen C4 Grand Picasso. De berekende maandkosten bedroegen respectievelijk € 936 en € 1077 per maand. Een onverklaarbaar verschil. Uw vraagt zich af wat er niet goed gaat.

Op dit moment is het ook voor ons een raadsel hoe de verschillen in de berekening zijn ontstaan. We hebben intern geprobeerd uw berekening te reproduceren, maar dat is niet gelukt. Wel is gebleken dat beide berekeningen niet goed zijn. Het verschil zit in de afschrijving. De correcte totale autokosten bedragen namelijk € 1.154 per maand.

Via de mail hebben we u de complete en correcte berekening toegestuurd. We stellen het op prijs als u dezelfde berekening nogmaals wilt maken op uw pc/laptop om te zien of de uitkomst nu gelijk is aan de onze.

Graag vernemen we van u het resultaat. Dit kan ons helpen de eventuele fout op te sporen.***

Reactie van Paul Engel:

Achteraf is gebleken dat de gebruiker in beide berekeningen verschillende en niet correcte nieuwprijzen heeft ingevuld voor de auto, waardoor de km-kosten anders uitkwamen. Met de juiste nieuwprijs blijkt de autokostenberekening gewoon goed te zijn