Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik wil reserveband van auto en caravan thuis laten. Zijn er goede alternatieven (reparatiesets)?

Vraag gesteld door Achterdeur18 op 19 december 2017

Ik zie reparatiesets met "strengen". Ik zie reparatiesets met een vloeistof. Zijn er voorkeuren? Of zijn reservebanden verplicht?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een alternatief voor de reservewielen van de auto en caravan bij een lekke band.

Er zijn reparatiesets in de vorm van geimpregneerde koordjes of touwtjes die je in het ontstane gat ''trekt''. De Wegenwacht gebruikt iets soortgelijks als noodreparatie om vervolgens wel op kort termijn een duurzame oplossing te laten verrichten. Ik wil wel benadrukken dat in veel gevallen het gaatje in de band te klein is voor het koordje. Het gat moet dan flink ruimer gemaakt worden om het touwtje er in te krijgen. De pechhulp verleners hebben hier ruime ervaring in maar kan het dus best 'n gedoe zijn om de band zo gerepareerd te krijgen. En uiteindelijk moet de band ook eerst op spanning gebracht worden om deze handeling goed te kunnen verrichten.

Een spuitbus met vloeistof is wat dat betreft wat praktischer maar nadrukkelijk om de auto weer rijdbaar te krijgen om vervolgens de hulptroepen te bereiken. Maar in bepaalde gevallen kan een band dusdanig beschadigd zijn dat geen enkel middel helpt. Wat dat betreft is een reservewiel vooral buiten onze landsgrenzen altijd de meest zekere keuze.

Reserve wielen zijn niet verplicht behalve in Spanje maar dan is een reparatieset wel een geaccepteerd alternatief. Toch hoop ik dat u het meenemen van de reservewielen nogmaals overweegt. Er zijn veel mensen die juist als eerste de reserve wielen inladen voor vakantie doeleinden buiten Nederland. Je hebt dan de zekerheid de auto of caravan altijd weer mobiel te krijgen. Met een reparatieset heb je dat niet.