Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ethanol vrij benzine

Vraag gesteld door Nite-owl op 5 september 2016

Het is bekend dat Euro95 beperkt houdbaar is. Ook dat Ethanol meer kapot maakt dan je lief is. Mijn American uit 1963 rijdt nog geen 1000 kilometer per jaar. Is er nog benzine verkrijgbaar zonder Ethanol toegevoegd?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

'Welke benzine bevat geen (bio-)ethanol' is uw vraag aangaande uw klassieke auto. Oldtimers zijn in de regel niet geschikt voor brandstof met toevoeging van ethanol.

Ethanol vrije brandstoffen
De brandstoffen Competition 102 van Salland Olie (onder meer verkrijgbaar bij de stations van Firezone) en BP Active Ultimate 98 zijn vrij van ethanol. Dat zijn de enige twee ethanolvrije benzinesoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor zover wij kunnen nagaan. Een disclaimer is namelijk op zijn plaats, want niet elke oliemaatschappij vermeldt deze informatie in hun productinformatie. Van BP bijvoorbeeld hebben wij bovenstaande info van de manager Communications & External Affairs.

 


***

 

 

 

Reactie van Xynix:
Welke benzine is geschikt voor mijn Morgan +8 ( rover v8 )? Is er benzine te koop zonder ethanol?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:
Dat hangt van het bouwjaar af. De Morgan Plus 8 is van 1968 tot 2012 geleverd met een Rover V8 motor.

 

 

Voor wat betreft uw tweede vraag: De brandstoffen Competition 102 van Salland Olie (onder meer verkrijgbaar bij de stations van Firezone) en BP Active Ultimate 98 zijn vrij van ethanol. Dat zijn de enige twee ethanolvrije benzinesoorten die in Nederland verkrijgbaar zijn, voor zover wij kunnen nagaan. Een disclaimer is namelijk op zijn plaats, want niet elke oliemaatschappij vermeldt deze informatie in hun productinformatie. Van BP bijvoorbeeld hebben wij bovenstaande info van de manager Communications & External Affairs.

 


***

 

 

 

Reactie van Wouter Tillemans:
Shell Vpower is in de BeNeLux en Duitsland-oostenrijk-zwitserland (DACH) ethanol vrij volgens het Shell Technical Information Centre (TIC) BeNeFrUx

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Wouter Tillemans:
Shell Vpower is in de BeNeLux en Duitsland-oostenrijk-zwitserland (DACH) ethanol vrij en in Frankrijk is Vpower ethanol houdend volgens het Shell Technical Information Centre (TIC) BeNeFrUx