Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden slijtage, voorbanden slijten vlak af maar ongelijk Li en Re?

Vraag gesteld door Poema op 11 april 2017

Banden slijtage, ik heb 4 banden tegelijk laten vernieuwen, betreft banden merk Hankook. Nu kreeg ik naar aanleiding van een onderhoudsbeurt een rapport van de Ford dealer met de bandendiepte, RA 5,5 / LA 5,9 / LV 4,1 en RV 2,8. Vooral het verschil tussen LV en RV baart mij zorgen, hoe kan dit verschil zo groot zijn, diepte buiten / midden / binnen is hetzelfde. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De banden van uw auto slijten niet allemaal even snel. Dat is geen abnormaal verschijnsel.

Een verschil in profieldiepte kan zelfs al in één band aanwezig zijn, afhankelijk van de plek waar wordt gemeten. Omdat de banden op zichzelf niet onregelmatig zijn afgesleten, is een verkeerde uitlijning bij uw auto waarschijnlijk niet de oorzaak.

Dan blijven er nog veel factoren over die invloed hebben op een verschil in slijtage tussen de linker- en rechter banden. De belangrijkste zijn het gereden traject, denk aan de gesteldheid van het wegdek, drempels, klaverbladen op de route en rotondes. Ook de rijstijl heeft invloed op de slijtage van banden, en het verschil tussen links en rechts. Belading, bandenspanning en de toestand van de schokdempers zijn de overige mogelijke oorzaken.***

Reactie van F62:

Het is ook afhankelijk van merk en type auto. Ik heb mijn profieldiepte altijd gecheckt bij wisseling van zomer- naar winterbanden en andersom. Bij een VW Passat 2001 had ik ook altijd verschillen. Ik corrigeerde dat door de banden voor en achter van plek te wisselen (aan de zelfde kant). Dat werkte goed. Nu rijd ik een Subaru Forester 2007 (4WD) en die slijt rondom exact gelijk. Dat schijnt bij 4WD meer te gebeuren, maar wat ik ermee wil zeggen is, dat merk, type en bouw auto dus meer invloed hebben dan traject, drempels, klaverbladen, rotondes en schokbrekers want die rijd ik met de Subaru ook.