Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

band gecupt

Vraag gesteld door Timba op 30 november 2017

Mijn garage zegt dat 1 winterband (achterband) gecupt is. Wij hebben een Peugeot 308 e-HDi 1.6. Waar kan dat aan liggen? En moeten we dat meewegen bij de keus voor een nieuwe band?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een gecupte achteband.

Gecupte banden zijn een bekend fenomeen en zijn het met name de achterbanden die het eerst in aanmerking komen voor cuppen en bijkomende afrolgeluiden. In veel gevallen is er geen specifieke oorzaak en is het meer een samenspel tussen de auto en de betreffende banden met bijbehorende specificaties.

U meldt dat er sprake is van één band. Mogelijk dat dit dan is ontstaan door een oneffenheid in deze band en naar naar mate de slijtage vordert, het profiel steeds meer deze onregelmatigheden gaat vertonen. Een andere mogelijke oorzaak zou afwijkende achterwielstanden kunnen zijn waardoor het wegcontact van de betreffende band niet optimaal is. In zo'n geval zou met name de achterwiel uitlijning gechekt moeten worden of dit voldoet aan de fabrieksspecificaties. Wanneer dit allemaal correct is, vermoed ik dat dit een exemplarisch probleem is voor deze band. Anders zou de andere achterband dit zelfde slijtage patroon moeten vertonen.