Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto prijzen zijn significant hoger dan anwb koerslijst

Vraag gesteld door zondervan29 op 23 januari 2017

Hallo, het valt mij op dat auto's significant duurder worden aangeboden (door alle aanbieders) dan de ANWB koerslijst. Is dit jullie ervaring ook ?
Ik zoek bv naar een BMW 535 touring 2013 - worden rond € 44.000 aangeboden maar de koerslijst stelt rond € 36.700.
Ik hoor graag de ervaringen op dit gebied.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een opmerking over de ANWB/Bovag Koerslijst waarde van in dit geval een BMW 535 touring uit 2013.

Uw ervaring is dat vraagprijzen nadrukkelijk hoger liggen dan in onze Koerslijst. Goed dat u dit meldt. De Koerslijst volgt nadrukkelijk de markt en wordt daarom regelmatig door deskundigen van de Bovag en ANWB herzien. Uw opmerking zal daarom worden voorgelegd aan één van deze deskundigen en volgt een reactie z.s.m.***

Reactie van Menno Neeteson:

Binnen de koerslijst werken wij met richtprijzen, gemiddelde taxatiewaarden bij aan- en verkoop. Voor de bepaling van de richtprijzen kijken wij niet alleen naar internet vraagprijzen, wij zien ook waarvoor auto’s verkocht worden bij dealers, bij handelaren, op veilingen en bij leasemaatschappijjen.

Bij de BMW 5-serie is er het grootste aanbod van 520 uitvoeringen, de richtprijs van deze uitvoering hebben wij, in uw voorbeeld (2013 auto) op € 31.200 staan. Voor een 528 touring ligt de richtprijs 2.000 euro hoger, 33.200 en voor een 535 touring nog weer eens 3.500 euro hoger, 36.700.

Wij denken dat deze richtprijzen (gemiddelden) en deze verhoudingen correct zijn. Dat wil niet zeggen dat uw constatering niet juist is maar wij denken dat dit te maken heeft met een heel klein aanbod van 535 uitvoeringen waarbij die auto’s bijvoorbeeld door extra uitrusting, bijzondere conditie of tijdelijke exclusiviteit afwijken van het gemiddelde. Voor veel voorkomende extra uitrusting zoals het M-sportpakket of de XDrive vierwielaandrijving kan in de koerslijst gecorrigeerd worden en dan kruipt de richtprijs ook richting 39 a 40.000 euro. Het signaal met de koerslijst naar onze leden, de consument is ook een beetje dat dit is wat wij de auto waard vinden.