Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

3 kinderen op de achterbank in de auto in Italie

Vraag gesteld door Shameen van Broekhoven op 15 mei 2018

In augustus gaan wij op vakantie met de auto naar Italië. Wij hebben 3 kinderen. In Nederland mag onze oudste dochter tussen onze 2 zoontjes op de achterbank zitten zonder autostoel met gordel om, omdat wij een 5 persoonsauto hebben, maar 3 autostoeltjes naast elkaar niet past. Onze zoontjes zitten dan uiteraard wel in goedgekeurde autostoeltjes. Mag dit in Italië ook met 3 kinderen op de achterbank?
Alvast bedankt voor het meelezen!

Mvg,
Shameen van Broekhoven

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van drie kinderen op de achterbank volgens de regels in Italië.

Onze landeninfo meldt hierover het volgende over;

Kinderen

Kinderen met een gewicht van 9 kg of minder moeten met de rug naar voren in een goedgekeurd en passend kinderzitje worden vervoerd. Als het zitje op een plaats met een airbag wordt geplaatst, moet de airbag uitgeschakeld zijn.

Kinderen die minder dan 36 kg wegen of kleiner dan 1,50 m zijn, moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje of op een goedgekeurde en passende zittingverhoger worden vervoerd.

Voor auto's met een Nederlands kenteken gelden in principe de regels voor het vervoer van kinderen in Nederland. Automobilisten wordt echter geadviseerd de regels van Italië te volgen.

Misschien dat er nog nét plek is voor een losse zitbooster om onderweg een discussie met een dienstdoende agent te vermijden. Maar de Nederlandse uitzonderingsregel is dus ook van toepassing wanneer u Italië als toerist bezoekt. En gelukkig bereiken er ons geen berichten van Nederlanders die in een soortgelijke situatie beboet zijn.