Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke auto raad u aan als de keuze een Peugeot 206 1.4 hdi of een Volkswagen polo sdi is?

Vraag gesteld door NiekenFrouke op 10 april 2016

Binnenkort moet ik meer dan 40.000 km per jaar gaan rijden, zo'n 600 á 700 km in de week. Nu hebben we al een Daihatsu Cuore, kleine zuinige auto, maar naast dat de auto niet zo comfortabel is rijd hij op benzine. We hebben een budget van tussen de 500 en 1500 voor een auto en daardoor komen we op of de Peugeot 206 1.4 hdi of de Volkswagen Polo sdi uit. Wij hebben echter geen idee wat welke auto voor onderhoudskosten heeft of wat veel voorkomende mankementen zijn. Misschien weten jullie hier meer over?
Verder ben ik wel benieuwd of er nog andere, soortgelijke auto's zijn, die geschikt zijn. Dus een diesel die minimaal 21 kilometer rijdt op een liter en niet zwaarder is dan 1000 kilo. Airconditioning is als enige een must.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U zoekt voor een relatief lage aanschafprijs een gebruikte dieselauto die veel kilometers moet gaan draaien.
De Volkswagen Polo en de Peugeot 206 zijn aan elkaar gewaagd qua verbruik, gewicht, aanbod en ruimte. Ook de betrouwbaarheid is prima, al is de kans op elektronica-storingen bij de Peugeot wat groter. Belangrijk is in deze prijsklasse de algehele technische staat van het exemplaar en de onderhoudshistorie.

In deze prijsklasse ontkom je niet aan hoge kilometerstanden. Houdt u dus rekening met wat hogere onderhoudskosten. Ik adviseer ook om een auto voor de koop uitgebreid te laten keuren, zodat u in ieder geval geen valse start maakt.

Directe concurrenten van de Polo en de 206 zijn de Ford Fiesta en Opel Corsa. Die vallen beiden wel in een hogere belastingklasse.