Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een hoge brom/zoem vanaf ongeveer 60km/u?

Vraag gesteld door Edwinvdb op 23 juni 2015

Beste Expert,

Sinds enkele dagen merk ik een extra geluid in de vorm van een hoge brom/zoem zodra ik de 60km/u benader en ik blijf het horen tot en met over de 100km/u. Dit geluid lijkt van de achterzijde van mijn Renault Clio uit 2000 te komen. Momenteel staat er ongeveer 87.000 km op de teller.

Initieel dacht ik aan een gaatje in mijn uitlaat, alleen lijkt me dit minder logisch gezien het geluid aan blijft houden als ik de auto in neutraal uit laat rollen. Tevens is er geen invloed van in welke versnelling ik rij rond de 60km/u. Opvallend is dat zodra ik een relatief scherpe bocht naar rechts neem, met een snelheid van ongeveer 60km/u, het geluid af lijkt te nemen. Hierdoor denk ik dat het probleem linksachter is.

Graag uw gedachte hierover en in hoeverre ik met dit geluid kan rijden.

Alvast bedankt.

Groet,
Edwin

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het bijgeluid heeft wat mij betreft twee mogelijke oorzaken. Optie één is 'n defect wiellager die inderdaad een brommend en zoemend geluid kan veroorzaken. Bij het nemen van een bocht kan het geluid afnemen of juist verergeren. Een andere oorzaak kan een gecupte band zijn. Het profiel van de band is dan nogal ongelijkmatig afgesleten waardoor er een opvallend afrolgeluid ontstaat. In het laatste geval is dit voor de veiligheid geen probleem, mits de band verder wel in goede conditie. In het eerste geval is vervanging van het wiellager wel aan te bevelen. In een verder gevorderd stadium kan een lager voor vervolgschade zorgen en zelfs verkeersonveilig worden.