Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak schakelt onregelmatig stroef

Vraag gesteld door Chiel Noort op 31 augustus 2017

Ik rijd een Clio diesel 2013 met 97000 km op de teller. Zeer onregelmatig heb ik moeite om de auto uit de eerste versnelling te krijgen. Ik moet dan hard trekken. Warm of koud maakt niet uit. De drukgroep van de koppeling is vervangen, maar dat hielp niet. Weet u wat het probleem is? De garage komt er niet uit.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de oorzaak is voor het soms moeilijk uit de eerste versnelling krijgen van uw Renault Clio.

Ik kom geen veelvoorkomende oorzaak tegen specifiek voor de Clio. Het lijkt me geen koppeling probleem omdat het vooral gaat om 'm uit de versnelling te krijgen. Dan denk ik toch aan het schakelmechanisme of toch echt een probleem in de bak.

Ik begrijp dat de dealer/garage de oorzaak toe nu toe niet heeft weten te achterhalen. Misschien zou het nog een idee kunnen zijn een versnellingsbakspecialist een diagnose te laten stellen. Misschien dat zij het technisch kunnen verklaren waarom incidenteel de eerste versnelling vast zit.

Ik wil wel nog benadrukken dat wanneer de oorzaak gevonden is, u met de dealer (uw leverancier) over de herstelkosten moet onderhandelen. De auto heeft niet de leeftijd en kilometerstand voor buitensporige gebreken, óók wanneer de fabrieksgarantie al twee jaar is verstreken. Maar dan moet eerst de juiste diagnose bekend zijn om het vervolgens het over non-conformiteit te hebben. Wij kunnen u daarover altijd verder adviseren.***

Reactie van Narodi123:

ik heb een captur diesel van 2015 met nu 124000 op de teller en ik heb hem nu een maar en van after dat ik hem heb heb ik ook af en toe dat hij moeilijk uit de eerste versnelling gaat mijn dealer kan het ook niet vinden maar zei mij dat er mischien slijpsel in de bak zou kunnen zitten.

Maar hij kan er pas wat an doen als hij het self kan constateren.

Zijn er mischien ook nog andere Leden die daar last van hebben***

Reactie van Tarzan01:

Hallo, is al bekend wat de oorzaak is? Mijn Clio 1.5DCI van 2013, km stand 145000 , heeft hier nu ook last van. Na optrekken in de eerste versnelling blijft de pook hangen bij het opschakelen naar de 2e versnelling, en is er bijna niet uit te krijgen. Dealer weet het ook niet, en zegt dat het een onbekende klacht is.
***

Reactie van Chiel Noort:

de teller staat inmiddels op 130000 en de kwaal wordt zeker niet erger. Je kunt er dus goed mee blijven rijden, hoewel het een beetje lastig blijft.***

Reactie van Tarzan01:

Oke, dus nog geen oorzaak gevonden. Gelukkig treedt het inderdaad maar een enkele keer op, maar het is dan wel erg vervelend. Bedankt voor de reactie. Ik blijf openstaan voor eventuele (reparatie) tips.