Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verborgen schade door aanrijding vóór aanschaf blijkt na afloop garantieperiode

Vraag gesteld door GCJJansen op 10 november 2017

Beste expert,

In april kocht ik een occasion Ford Focus uit 2013. tellerstand 83000 km. De verkoper meldde destijds dat de auto een kleine schade had gehad op de bumper,en dat die hersteld was. Niets belangrijks. De auto werd geleverd met garantie voor een half jaar / max. 15.000 km. (Die termijn is inmiddels net verlopen.) Begin oktober krijgt de auto bij mijn Fordgarage een reguliere beurt. er is niets bijzonders.
Twee weken terug meldt de auto op het dashboard 'motoronderhoud nodig'. Bij uitlezen blijkt dat de grillset (grille shutters) niet meer voldoende werkt. Wanneer deze vervangen wordt, moet de voorbumper er af, en dan blijkt dat de ophangbeugel voor die grilleset kapot is, hij valt er spontaan onderuit, in stukken. De bumper heeft het zaakje al die tijd op z'n plaats gehouden kennelijk. Ook blijkt de airco-condensator, ook meteen achter de bumper, niet recht te zijn maar enigszins naar bunnen gebogen (maar werkt nog wel.) Bovendien blijkt de bumper niet origineel te zijn, maar een ander exemplaar. Conclusie van de garage en van mij: de 'kleine schade aan de bumper' die de verkoper mij had gemeld was niet helemaal zo klein en is niet afdoende hersteld.
Ik heb de reparatiekosten inmiddels betaald aan de garage (de officiele Ford dealer).
Mijn vraag: wat zijn mijn rechten? kan ik deze schade ook nu nog, na de garantieperiode, verhalen op de verkoper? Wat heb ik daarvoor nodig? Hoe doe ik dat?
Alvast veel dank!
G. Jansen, Amsterdam

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U heeft in april 2017 bij een autobedrijf een gebruikte Ford Focus (2013/83.000 km) aangeschaft. Nu blijkt bij regulier onderhoud dat de auto een grotere schadeverleden te hebben dan de verkoper destijds voorspiegelde. Bovendien bleek de schade deels aanwezig en/of niet deugdelijk hersteld. U heeft deze schade inmiddels laten herstellen bij een ander autobedrijf. U vraagt of u deze kosten kan verhalen op de verkoper.


Dwaling art 6:228 BW
Er is sprake van dwaling wanneer een overeenkomst wordt gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Bij een juiste voorstelling van zaken zou de koper de koop niet hebben gesloten of niet voor deze prijs.

De verkoper heeft bij het aangaan van de koopovereenkomst onjuiste informatie aan u verstrekt, waardoor u niet had te verwachten dar de schade bestaond uit slechts het vervangen van een bumper.

Gevolgen van dwaling
Als er sprake is van dwaling dan kunt u onderhandelen over een aanpassing van de koopprijs of de overeenkomst vernietigen. Bij vernietiging ga je terug naar de situatie zo als deze was voor het sluiten van de koopovereenkomst.

Het is echter wel essentieel dat u na constatering van de gebreken, de verkoper in de gelegenheid stelt de gebreken te herstellen. Mocht u de schade zonder voorafgaande overleg met verkoper, dan verspeelt u zodoende uw rechten.

Mocht u de schade zonder overleg met verkoper hebben laten herstellen, dan kunt u terugbetaling van deze kosten niet afdwingen van de verkoper.

Meer informatie over dwaling bij aankoop vindt u op onze website.