Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tiguan 4 motion met 18 inch band of 17 inch band

Vraag gesteld door sjaakalida op 6 mei 2018

heb onlangs een vw tiguan gekocht met standaard 18 inch band mag deze ruilen voor 17 inch band.
wat is prettiger rijden ?
wat is uw advies ?
rij nu bmw x1 met 17 inch band

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of 17'' banden prettiger zal rijden onder uw VW Tiguan.

Ik ga er dan vanuit dat deze 17'' wielen geschikt zijn voor uw auto en passen binnnen de specificaties. Dan zal er enerzijds sprake zijn van een smaller profiel en een hogere wang. Met name dat laatste kan als positief ervaren worden op het gebied van comfort. Méér wang levert meer verend vermogen op, en zullen korte oneffenheden minder nadrukkelijk worden weergegeven. Een smallere band zal wat minder grip genereren bij sportief rijden op een droog wegdek. Bij nat weer of gladheid is een smallere band weer in het voordeel.

Wanneer u zich kunt vinden in deze voordelen is 17'' een prima alternatief.***

Reactie van sjaakalida:

antwoord is duidelijk maar te algemeen. de auto is een nieuwe vw tiguan. wat is passen binnen de specificaties? bedoeld km. afwijking! de auto kan zowel met 18 inch 235 55 al s17 inch 215 215 65 worden geleverd. het meer en minder wang is duidelijk. ik rijd ca. 9000 km per jr. alles binnen de bebouwde kom, op een vakantie na van ca 1500 km. de auto is een 4 motion schakelt zelf dus 4 wheeldrive in of handmatig. m.i. dient bij de keuze ook de vering van de auto in acht te worden genomen. heb geen ervaring van de vw tiguan.
ben 60jr. dus stoer/sportief rijden is minder belangrijk dan comfort.
18 inch kan wel een sportief uiterlijk geven aan auto en gezien het aantal km. binnen de bebouwde kom en natheid dat je toch voor uiterlijk kiest.
wat is uw advies als adviseur deskundige hr. jos van der drift.
ik moet voor 14 mei kiezen. wilt uw mij e.v. telefonisch benaderen of kan ik met u tel. overleggen. mijn lidnr is bekend.***

Reactie van Jos van der Drift:

U meldt dat de auto namens VW óók met de genoemde 17'' maat te verkrijgen is. Dan past deze maat binnen de fabrieksspecificaties. Dat zien we feitelijk ook aan de afrolomtrek die nagenoeg gelijk is aan 18'', dus zonder gevolgen voor snelheidsmeter en kilometeraanduiding.

Op basis van uw gebruik lijkt mij 17'' de best passende keuze. U legt de nadruk op comfort en bij gebruik in de stad is een 18'' velg met plattere band ook meer ontvankelijk voor beschadigingen zoals bij inparkeren en obstakels. Een breder loopvlak zoals van de 18'' band zal ook voor een fractie meer bandengeluid zorgen, een hogere afrolweerstand met een fractie hoger brandstofverbruik. De 18'' band zal ook van een zachtere rubbercompound zijn vanwege de sportieve prestaties maar met snellere slijtage las gevolg en uiteindelijk ook prijziger bij vervanging.

Wanneer sportieve accenten en rijeigenschappen van banden en velgen ondergeschikt zijn aan comfort, met name voor stedelijk gebruik, dan sluiten deze 17'' banden daar het beste op aan.

Helaas hebben wij géén telefonisch advies meer en is de keuze voor dit platform hiermee méér mensen te bereiken.