Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Clio schiet in noodloop

Vraag gesteld door Emmer op 1 april 2017

Sinds een tijd schiet mijn Clio (uit 2001) van tijd tot tijd in de noodloop. Opvallend hier is dat dit praktisch niet gebeurt in wintertijd, maar nu het weer wat warmer buiten wordt komt het steeds vaker voor. Ik heb meerdere garages bezocht en de auto is ook al meerdere keren uitgelezen maar niemand kan mij met zekerheid zeggen waar het probleem in zit. auto geeft soms een P0120 storing, maar niet altijd, noodloop gebeurt ook regelmatig zonder dat er een foutcode bij zit. Ondertussen is het volgende al aan de auto gebeurt. De gasklephuis is vervangen en schoongemaakt, gaspedaal is vervangen en schoongemaakt, bekabeling van zowel gaspedaal als gasklephuis is omgelegd om storingen hierin te voorkomen. Laatste nieuws was dat het misschien aan de Lambda sensor(en) kan liggen, maar ook hier was geen zekerheid over te geven. En ik ben eigenlijk een beetje klaar met geld hier aan uitgeven voor niks en Lambda sensoren kunnen best duur uitpakken. Het lijkt zo'n simpel probleem, maar dit blijkt dus goed tegen te vallen... Hulp/advies is van harte welkom Bedankt

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Renault Clio heeft een storing. Soms wordt er een storingscode gegenereerd, maar niet altijd.

Storingscode P0120
De storingscode P0120 betekent een storing in de gaskleppositiesensor. De garage zit dus op het goede spoor. Meer dan vervangen van de gaspedaalsensor en controleren van stekkers en bekabeling (of vervangen van kabel) zou het niet moeten kosten. Ik neem aan dat de garage de software up-to-date heeft.

Elektrische storingen
Wat bij deze auto redelijk vaak voorkomt zijn elektrische storingen, die in de regel zijn terug te voeren op corrosie door vocht in stekkerverbindingen en zekeringen. Ook de massa-aansluiting van de accu kan elektrische storingen geven.

Remlichtschakelaar
De remlichtschakelaar zou de boosdoener ook nog kunnen zijn. Als deze contact maakt terwijl u niet remt, 'denkt' de computer dat er wel geremd wordt en neemt gas terug. Vervangen van de remlichtschakelaar is dan de oplossing.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Emmer:
Opvallend is ook dat als de storingcomputer "leeg" is, moet de auto eerst 3 keer in noodloop schieten zonder verdere storingcode, waarna hij pas bij de 4de keer een P0120 code genereert. De remlichtschakelaar zou ik eens na kunnen lopen... opvallend is dat noodloop, zoals ik zei, vooral voorkomt als het buiten warm weer is of wanneer de motor warm is... en 's winters dus praktisch nooit, dat doet mij denken dat hij niet aan deze schakelaar ligt.. Maar zal er eens naar kijken, Remsensor vervangen is niet erg duur en je weet maar nooit.