Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie verbruik toyota avensis 2.4

Vraag gesteld door bonno op 5 november 2015


Ik heb in Augustus 2015 een toyota avensis 2.4 benzine automaat gekocht bij een toyota dealer met ca 162.000 km uit 2004. Ik heb uitgebreid gevraagd of dit soort motoren olie verbruiken en men heeft mij met klem bevestigd dat dit heel goede motoren zijn. Hij loopt ook best mooi, echt heel pittig is hij niet.
Ik rijd best veel km per maand ca 3000 en nu verbruikt deze motor ca 1 Liter olie op 5000 km.
Daar komt bij dat de Kathalisator een motor storing geeft elke 2500 km.
Na een reset blijft het even weg.
Nu vraag ik mij af, is die Kat defect gegaan door het olie verbruik of is er nog meer mis met deze motor.
Mag een dealer zo'n auto onder bovag garantie verkopen zonder dit toch wel hoge olie verbruik te vermelden. de Kat storing moet er ook al ingezeten hebben lijkt mij. Ik heb er nu ca 8000 km mee gereden.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Het olieverbruik van 1 liter op 5000 km is weliswaar aan de hoge kant, maar verontrustend is het niet. Pas bij een verbruik rond de liter op 1500 km is er sprake van een gebrek. Ook de fabrikant acht een dergelijk olieverbruik toelaatbaar. Op garantie kunt u zich voor wat betreft het olieverbruik dus niet beroepen.

Of de storing in de uitlaatgas nabehandeling bij de koop al aanwezig was is niet te zeggen. Dit is wel een mankement, dus daarvoor zal uw leverancier u op grond van de garantie een definitieve oplossing moeten bieden.