Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met mijn auto en in mijn rolstoel met pech langs de weg: Moet ik auto verlaten maar kan in mijn rolstoel niet achter de vangrail staan?

Vraag gesteld door Rvz1976 op 23 februari 2018

Ik ben afhankelijk van een handbewogen vastframe (niet inklapbare) rolstoel en rijd in een aangepaste auto. Wat moet ik doen als ik onderweg samen met mijn kindje pech krijg met de auto? Het advies is, volgens mij, om de auto te verlaten en achter de vangrail op de pechhulpdienst te wachten. Echter het is voor mij fysiek onmogelijk om in mijn rolstoel achter de vangrail te gaan staan.
Mijn vraag is: als ik met pech onderweg kom te staan mag ik dan met mijn kind en rolstoel in de auto blijven wachten op de wegenwacht?
En mocht mijn auto ter plaatse niet gemaakt kunnen worden kunnen mijn kind en ik en vooral ook mijn rolstoel dan door de wegenwacht vervoerd worden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat te doen bij pech wanneer u van uw rolstoel afhankelijk bent en u de auto niet veilig kunt verlaten.

Het beste is om uiteraard na het inschakelen van de alarmverlichting 112 te bellen. Het is in uw geval onverantwoord een poging te doen uw auto te verlaten en dat geldt in zo'n geval ook voor uw kind. 112 bellen is de beste optie en kan er van daaruit geanticipeerd worden op de situatie indien nodig. Wanneer u vervolgens de WW heeft ingeschakeld zal óók dan veiligheid voorop staan.

Sleutelen op de vluchtstrook zal ongetwijfeld ook geen optie zijn en wordt het voertuig eerst verplaatst naar een veilige plek. Maar dat hangt ook van de aard van het gebrek af. Soms is sleutelen geen optie en is transport onvermijdelijk. Maar het uitgangspunt is altijd de veiligheid van de inzittende en andere weggebruikers. In uw geval is echter 112 en hele logische aktie.