Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

koelvloeistof

Vraag gesteld door larsssss op 8 november 2016

Ik heb recent een nieuwe auto gekocht, een Suzuki swift 1.5 uit 2007. Nu merk ik dat mijn koelvloeistof pijl heel snel daalt. Heb niet het idee dat het lekt, dus denk dat het maximum van 6.2 liter wat er moet er niet in zit. Kan ik nu bij de radiator mijn koelvloeistof bijvullen tot de Max zodat ik zeker weet dat het deze volledig vol is. Zo ja waar moet ik op letten, en hoe weet ik dat deze vol is indien dit nodig is. Of is het handiger in het reservoir aan te blijven vullen tot dat deze het pijl bereikt heeft die nodig is, en waarneer deze zakt weer bij te vullen.

Hopelijk heb ik genoeg info gegeven en kunt u mij hierbij helpen.

Mvg Lars

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over het bijvullen van koelvloeistof bij uw Suzuki Swift.

Het bijvullen moet via het expansietankje en niet de radiateur, bij een koude motor. Bijvullen moet wanneer het niveau onder ''LOW'' staat en mag uiteindelijk niet voorbij het ''FULL'' streepje bijgevuld worden. Wanneer u regelmatig het expansietankje moet bijvullen is er dus serieus iets aan de hand. Dat kan een uitwendige lekkage zijn zoals een lekke waterslang of radiateur. Het is daarom belangrijk dat het koelsysteem op lekkage gecontroleerd wordt. Een garage kan het systeem op druk zetten en controleren op uitwendige lekkage. Er kan óók sprake zijn van een inwendige koelwaterlekkage zoals bij een lekke koppakking.

Het controleren en bijvullen van het koelwater dient dus via het expansietankje te geschieden bij koude motor. In de handleiding van uw auto staat dat ook als zodanig omschreven. Bijvullen dient wel met het juiste type koelvloeistof te gebeuren. U kunt daar het beste voor naar een automaterialen winkel of dealer.