Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een verstopte autoverwarming normaal bij een Peugeot 308 bj. 2008?

Vraag gesteld door RichBud op 1 november 2018

Bij een keuring vertelde de garage dat de problemen die ik ervaar met mijn climate control, met name de verwarmingsdeel, komt doordat het verwarmingssysteem is verstopt. Zij zeggen dat niet de kunnen ontstoppen. Is Ontstopping echt onmogelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over een verstopte kachel van uw Peugeot.

Vermoedelijk betreft het de kachelradiateur die niet meer doorstroomt. Het is niet zo dat dit redelijk gebruikelijk is voor een 10 jaar oude Peugeot. Een verstopte kachel kan incidenteel weleens voorkomen maar verreweg de meeste auto's zullen het een autoleven doen met een goed doorstromende kachelradiateur.

Een koelsysteem met inmiddels uitgewerkte koelvloeistof waar ook anti kalk- en oxydatiemiddelen aan toegevoegd zijn zou op den duur best voor een verstopping kunnen zorgen. Verouderde koelvloeistof zou op termijn een oorzaak kunnen zijn voor een dergelijke verstopping. Het kan ook zijn dat er ooit een anti-lekmiddel is toegevoegd aan het koelsysteem vanwege een lekkage. De kachelradiateur met fijne doorstroomopeningen, kan dan gemakkelijk verstopt raken.

Er zijn wel radiateur- en koelsysteemreinigers verkrijgbaar. Een nieuwe kachelradiateur is een arbeidsintensieve en kostbare ingreep. Het is misschien het overwegen waard een reiniger te proberen maar met het advies dit wel door de garage te laten uitvoeren. Maar ik sluit niet uit dat een definitieve oplossing een nieuwe kachelradiateur gaat worden.***

Reactie van RichBud:

Hartelijk dank voor uw snel antwoord. Ik zal de reiniger optie met de garage bespreken.***

Reactie van RichBud:

Ik was vergeten te melden dat de dealer in april van vorig jaar bij het vervanging van de oliefiltersteun, de radiateur kapot maakte. Ze hebben deze uitgebouwd en een nieuwe ingebouwd. Zou daarbij de verstopping ontstaan kunnen zijn?
Alvast dank voor uw reactie.***

Reactie van Jos van der Drift:

Er zou eigenlijk alléén een verband kunnen zijn wanneer men deze lekkage éérst heeft willen oplossen met een lekstop middel in het koelsysteem. Daardoor zou een verstopping van de kachelradiateur kunnen zijn ontstaan. De vraag is echter of dat ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.***

Reactie van RichBud:

Opnieuw dank voor uw snelle reactie. Ik weet nu voldoende