Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

heupgordel

Vraag gesteld door BMWauto op 5 januari 2018

Voldoet een aftersales aan te brengen heupgordel op de achterbank aan de Nederlandse veiligheidsvoorschriften ? Is dit wettelijk toegestaan of dient het een driepuntsgordel te zijn ?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U wilt een heupgordel achterin uw auto bevestigen. U vraagt zich af of dit wettelijk is toegestaan.

Alvorens uw vraag te beantwoorden, verneem ik graag wat uw overwegingen zijn om een deergelijke heupgordel achterin de auto te bevestigen? Wat is het kenteken van uw auto?***

Reactie van BMWauto:

Geachte heer Claesen,
Hartelijk dank voor uw reactie.
Het betreft een BMW X6, welke indertijd door de fabriek als vierzitter op de markt is gebracht.
u zijn er inmiddels after sales ombouwsets in de aanbieding waarbij de middenconsole op de achterbank kan worden vervangen door een zitplaats. Zo'n ombouwset wordt dan geleverd met een heupgordel. Vandaar de gestelde vraag.
Met vriendelijke groet,***

Reactie van Michiel Claesen:

Dank voor de aanvullende informatie.

Op kentekenbewijs staan 4 zitplaatsen vermeld. Oftewel; wanneer uw voornemen is - met plaatsing heupgordel - een vijfde persoon te vervoeren, dan dient u na plaatsing heupgordel de auto ter keuring aan te bieden bij de RDW.

Kosten voor een dergelijke keuring liggen tussen de € 27 - € 81. Bij goedkeuring zal het aantal zitplaatsen op het kentekenbewijs worden aangepast naar vijf.

Advies is voor plaatsing contact op te nemen met de technische afdeling van het RDW voor instructies plaatsing heupgordel.
Het RDW is telefonisch bereikbaar op": 0900-0739.