Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bonkend geluid bij achteruit rijden

Vraag gesteld door Cement op 2 juli 2017

Bij achteruit rijden (met stuur naar links- of rechts gedraaid) bonkend
geluid. Homokyneet? Hoe controleer ik dat. Garage kan niets vinden.
Mercedes B 150 Automaat.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw Mercedes Benz B150 automaat maakt een bonkend geluid bij achteruit rijden. U verdenkt een homokineet en vraagt hoe u die kunt controleren.

Een homokineet die stuk is maakt over het algemeen een tikkend geluid bij gasgeven in een bocht. Door het stuur op een maximale uitslag naar rechts en daarna naar links te zetten en dan op te trekken kunt u de homokineten controleren.

Bij een bonkend geluid bij achteruit rijden denk ik eerder aan een defecte motorsteun dan aan een homokineet.

Als het geluid op te roepen is kunt u het beste naar de garage gaan en het geluid aan de monteur laten horen. U weet immers hoe u het geluid kunt oproepen.***

Reactie van Cement:

In reactie op Uw antwoord betr. het euvel van mijn Merc.150B, het volgende. De auto heeft pas een grote onderhoudsbeurt gehad bij mijn garage.Hier konden ze niets vinden, aangezien het euvel zich niet altijd voordoet! Gekke is; als t'ie warm is doet hij het niet, als het weer kouder wordt, wordt de kwaal erger.Motordsteunen waren al, op mijn verzoek gecontroleerd, maar mankeren niets.Het gebonk is, als het zich voordoet niet eenmalig, maar een hele roffel (alsof er een vierkant wiel onder zit.Heb de wagen kortgeleden een hele dag bij een automatenspecialist gehad, die ook niets kon vinden en mij garandeerde dat de bak in orde is. Als ik, voor dat ik achteruit rij de wagen eerst in z'n D zet en dan hierna in z'n achteruit doet ie het ook niet! Ra, ra wat kan dit zijn=***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Het probleem doet zich niet voor als het warm is en als u de automaat eerst in D zet is het probleem er ook niet.

Dit doet toch vermoeden dat er iets in de automaat het probleem veroorzaakt. Als het warm is is de olie dunner wat mogelijk het probleem oplost. Zit de juiste olie in de versnellingsbak?***

Reactie van Cement:

Volgens de automatenspecialist was de olie zo goed dat ze het niet nodig vonden om deze te verversen. Wat kan ik verder nog proberen?
Hoop dat ik niet te lastig ben; maar het is verder zo'n fijne auto, zodat ik het zonde vind om hem op te ruimen!***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Helaas kan ik het probleem ook niet voor u oplossen op dit platform als uw dealer en de automaatspecialist alles al gecontroleerd hebben.

Op internet vind ik nog dat mensen met een zelfde probleem soms de oplossing hebben gevonden in het vervangen van de banden.