Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Automatische versnellingsbak VW Up

Vraag gesteld door JandeJ op 2 oktober 2017

Van onze VW Up van 2014 is sinds vorige week de automatische versnellingsbak defect. Uit het niets stopt de Up, op de meest gevaarlijke plekken, en wil in eerste instantie niet meer starten. Na enige tijd kunnen wij de Up weer starten en onze reis vervolgen.

De Up heeft nog geen 30.000 km gelopen en is in nieuwstaat. De VW dealer geeft aan dat de automatische versnellingsbak vervangen moet worden. Kosten ca. EUR 3900! Wij hebben destijds juist een VW Up gekocht om de komende jaren probleemloos te rijden en dan verwacht je toch niet dat zo'n duur onderdeel vervangen moet worden.

Bent u bekend met dit euvel van de VW Up? Wat zijn de ervaringen en hoe is bij u dit euvel verholpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het defect aan de automatische transmissie van uw VW Up.

Ik herken dit niet als typerend voor de Up of de aanverwante modellen van Seat en Skoda. Maar ik hoop niet dat de genoemde kosten voor uw rekening zijn en dat uw dealer nog wel met een voorstel komt. Bij een auto met een derglijke leeftijd en kilometrage mag u van een duurzaam component als een automatische versnellingsbak een langere levensduur verwachten. Wat mij betreft is er sprake van een non conform product en moet u de dealer daar zeker mee confronteren.

U spreekt altijd de verkoper aan, als er sprake is van non-conformiteit. Het uitgangspunt is dat de verkoper het gebrek kosteloos herstelt. U kunt bezwaar maken tegen de kosten die in rekening worden gebracht. Daarnaast kunt u aangeven dat wanneer het gebrek niet kosteloos wordt gerepareerd, u het geschil aanhangig maakt bij de Geschillencommissie Voertuigen.

Meer lezen over klachten na aankoop.