Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstuivers

Vraag gesteld door TonvS op 25 juni 2015

Bij onze auto (Fiat Punto evo 1.3 multijet, 2010 , 30.000km) hadden we de volgende problemen.
1. De auto stonk naar diesel. In de garage werd vastgesteld dat de verstuiverringen vervangen moesten worden. Reparatie is uitgevoerd en de klacht is daarmee verholpen. Kosten circa €400.
2. Bij bovenstaande reparatie werd vastgesteld, dat de verstuiver van de 4e cilinder niet goed meer werkt. Wij kregen het advies om de auto "op zijn donder"te geven, door flink door te trekken in de versnellingen en de motor meer toeren te laten maken en langere afstanden te rijden.

Ik heb de volgende vragen:
a. is het normaal gegeven de kilometerafstand en de leeftijd van de auto, dat de verstuiverringen vervangen moeten worden.
b. is het advies om flink door te trekken in de versnellingen een oplossing voor het probleem of zijn we bezig de motor verder te beschadigen.
c. is het normaal gegeven de kilometerafstand en de leeftijd normaal dat de verstuiver van één cilinder niet goed meer werkt?
d. wat adviseert u mij te doen in de richting van de garage (conformiteit, coulance)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Extra werkzaamheden
De lekkage is niet helemaal een onbekend verschijnsel, ook bij een soortgelijk kilometerstand. De kosten zijn best fors maar misschien zijn er nog extra werkzaamheden verricht vanwege de opmerking over de 4e verstuiver.

Intensiever berijden
Deze auto stamt nog uit de MRB vrije periode waardoor zuinige diesels ineens in beeld kwamen bij gebruikers die niet het praktijk gebruik hebben die technisch bij een diesel past. Uw korte ritjes passen simpelweg niet bij het dieselgebruik met veel inwendige vervuiling als gevolg. Een diesel is een werkpaard en uw Punto krijgt amper de gelegenheid om op bedrijfstemperatuur te komen. Dat is feitelijk ook de verklaring van de garage, met het advies de auto intensiever te berijden. Toch zou u in het geval van die lekkage moeten vragen om coulance. Er staat immers nergens dat u de auto zo niet mag gebruiken.

Ik ben wel van mening dat op basis van uw gebruik de koop van een diesel u afgeraden had moeten worden.