Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Van mijn Nissan Primastar uit 2008 met 145.000 km begeeft de versnellingsbak met opgebouwde automaat het opeens. Kan dat?

Vraag gesteld door Fam. B op 4 september 2015

Volgens de garage: "De automaat was niet defect, maar de koppelingsplaten (drukgroep) van de versnellingsbak waren versleten. Slijtage delen zijn bij de fabrikant voor garantie uitgesloten. U heeft een auto met een versnellingsbak en een opgebouwde automaat."
Het komt mij vreemd over dat door slijtage de auto het opeens totaal begeeft, dan verwacht ik dat er al eerder probleempjes zijn of is dat een ouderwetse gedachte in deze tijd van elektronica?
Na de reparatie van de versnellingsbak a €1995,= lukte het de garage niet om de versnellingsbak op druk te krijgen. We moesten wachten totdat de hoofdmonteur terug kwam van vakantie. Er bleek een slangetje gescheurd. Wie garandeert mij nu dat dit niet de oorzaak van het totale probleem is geweest?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De automaat van deze Primastar is van het Quickshift type met een traditionele handbak en koppeling. Het automatisch ontkoppelen en op- en terugschakelen wordt verzorgd door elektronische en mechanische componenten. Wanneer de koppelingsplaat versleten is, valt dat in de meeste gevallen wel op omdat dit een slijtage proces is. De verschijnselen van een slippende koppeling zal op den duur wel door de berijder herkend worden dat er iets mis is. U meldt dat er sprake was van een spontaan gebrek. Ik denk dan minder snel aan traditioneel versleten koppeling maar eerder aan de bediening van de koppeling. Of dit uiteindelijk een simpel lekkend slangetje bleek te zijn, is met terugwerkende kracht niet meer concreet aan te tonen. Met de oude onderdelen zou je wel kunnen vaststellen of er daadwerkelijk sprake was van overmatige slijtage maar ook dat is wellicht niet meer mogelijk. Misschien is het mogelijk om ter inzage de factuur te mailen. Met name om inhoudelijk te bekijken wat er precies vervangen is omdat een bedrag van bijna 2000 euro méér doet vermoeden dan alleen de koppeling; experts@anwb.nl

U meldt ook dat slijtage delen niet onder de garantie vallen. Ik vermoed daarom dat u de auto redelijk recent heeft aangekocht. Misschien kunt u nog vermelden wanneer de auto aangekocht is én met welke garantie. Hopelijk kan ik u dan nog wat vollediger informeren.