Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tweedehands auto met één sleutel

Vraag gesteld door Heij op 27 november 2018

Vorige week heb ik een tweedehands auto gekocht, er zaten twee sleutels bij. Eenmaal thuis bleek dat een van de sleutels niet paste. Ik heb contact gemaakt met de verkoper (een bedrijf), die zei dat de vorige eigenaar nooit andere sleutels had gehad dan deze. Daar schiet ik weinig mee op; ik vraag me af of een verkoper niet verplicht is een auto te leveren met twee passende sleutels. De sleutel die wel past is waarschijnlijk de reservesleutel. Er kan een sleutel worden bijgemaakt, maar daar hangt een kostenplaatje aan. Voor wie zijn die kosten? In feite ontbreekt de belangrijkste sleutel, n.l. die met de afstandsbediening.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een garage verplicht is om een occasion te leveren met (passende) reservesleutel en wie opdraait voor de kosten als de reservesleutel niet aanwezig is.

Zaken die waarneembaar waren bij de aankoop en die niet verder zijn besproken kunt u niet afdwingen. De auto wordt zonder nadere afspraken geleverd in de staat waarin deze is gekocht.

Zaken die zijn afgesproken bij de aankoop moeten ook daadwerkelijk geleverd worden. De afspraken die zijn gemaakt kunt u dus afdwingen. Wel is het zo dat u de afspraken moet aantonen als de verkoper ze zou tegenspreken. Staat het op de koopovereenkomst, dan is er geen discussie mogelijk. De advertentie kan ook als bewijs dienen, maar de afspraken die bij de onderhandelingen en de koop zijn gemaakt zijn vooral van belang.

Reservesleutels horen bij de auto. Deze moeten worden geleverd, ook al is er niet specifiek over gesproken. De verkoper zou dus alsnog een werkende reservesleutel moet naleveren.