Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stijfheid van de wangen bij geteste autobanden niet duidelijk

Vraag gesteld door Peter Hoi op 21 januari 2017

Mijn auto (Renault Kangoo I) heeft de neiging wat over te hellen in de bochten. Nu heb ik gemerkt dat dit per merk/type band nogal kan verschillen. De Michelin Energy Saver bleek stijver in de wangen dan bijvoorbeeld de Vredestein T-Trac die ik daarvoor had. Ik overweeg de aanschaf van Hankook Kinergy Eco K425 (175/65 R14 T). Zie zomerbandentest 2014.
Hoe kom ik er achter of deze (of andere goed geteste) banden stijf genoeg zijn?
Zijn er aanvullende (test) gegevens over de stijfheid van deze banden?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt naar de stijfheid van de wangen van banden voor uw Renault Kangoo.

Voor een hoge personen of bestelauto is het aan te reden om een band met een hoge load index te kiezen, ook wel aangeduid met XL.

De door u genoemde Hankook Kinergy Eco K425 is leverbaar met een load index van 82 en een XL versie met een load index van 86.

De 86T XL versie is dus de band met verstevigde wangen.

banden met een nog hogere load index worden verkocht als bestelauto banden en hebben een C aanduiding.***

Reactie van Peter81:

Hoi naamgenoot,

Als ik je goed begrijp, gaat het je om het weggedrag? Zoals je stelt, stuurt de ene band iets strakker dan de andere. Dat heeft inderdaad met de stijf- of stugheid van de wang te maken. Met een foto of review van de band is daar moeilijk over te oordelen. Kijk eens of je bij een bandenboer verschillende merken eens in je handen kan houden, en knijp dan eens met 2 handen aan beide zijden de wang in. Afhankelijk van hoe makkelijk of minder makkelijk dit gaat, zal ook het weggedrag worden bepaald. Is de band gemakkelijk in te knijpen, dan zal deze heel comfortabel zijn, maar de strakheid qua sturen zal ver te zoeken zijn.

Ik heb van 2003 tot 2012 voor Bridgestone in t distrubutiecentrum voor de Benelux gewerkt, en kon gelukkig mijn banden voor de helft van de inkoopsprijs kopen, en zelf ook het meest geschikte type voor mijzelf er mooi tussenuit zoeken :) Op n gegeven moment had ik een Toyota Corolla G6 (soort GTi model) met 205/45R16 eronder, en banden die echt snoeiharde wangen hadden. Beetje zenuwachtig en enigzins oncomfortabel rijgedrag op lange afstanden, maar het karretje was onverslaanbaar op rotondes en bochten! Nu moet ik er wel bij zeggen, in jouw bandenmaat zul je niet echt strak sturende banden vinden omdat de wang gewoon te hoog is. Wil je echt betere prestaties, dan zal je n maat grotere velgen én banden moeten nemen, dan ga je het verschil zeker merken. Zoals ik al zei, kijk of je bij een bandenboer de banden zelf even in je handen kunt voelen, degene die t stugst aanvoelt, zal waarschijnlijk ook wat strakker sturen.