Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

onvolkomenheden Volvo XC60

Vraag gesteld door fridegra op 8 december 2018

Vraag 1: Onlangs een gebruikte Volvo XC 60 ui mei 2018 aangeschaft.
Voorzien van elektrisch bedienbare stoelinstelling mbv een eigen transponder. 2 transponders voor 2 bestuurders met een eigen stoelinstelling. Bij op afstand gebruikmaking van een andere transponder dan die van voorgaande bestuurder komt de stoel pas in positie na opening van het best.portier. Dus evengoed nog nat door de regen in afwachting van het kunnen instappen.
Is dit nu juist of moet de stoel al direct na activeren transponder ook met gesloten portier in juiste positie komen. Bij navraag Volvo.nl en dealer verschillende en tegenstrijdige verklaringen gekregen.
Vraag 2:In tegenstelling wat in de handeleiding van deze auto staat, is de brandstof klep niet afsluitbaar. Deze is dus ook als de auto is afgesloten met de transponder, gewoon te openen en is de tankvulling onbelemmerd te benaderen (uitgeprobeerd met behulp van een stuk tyleenslang). Ik ervaar dit als een ongewenste en sabotage gevoelige tekortkoming waarbij op een simpele manier het brandstofsysteem valt te manipuleren.
Ook nu bij navraag dealer en Volvo.nl wordt dit probleem erkend doch valt niet aan te passen.

Graag jullie mening en/of advies hierover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft vragen omtrent 'n aantal onvolkomenheden aan uw Volvo XC60.

Wat betreft de toegankelijkheid van de vulopening van de tank geeft de handlieding inderdaad iets anders aan dan dat u ervaart. Daar staat;
Tankvulklep openen/sluiten
Om de tankvulklep te kunnen openen moet de auto ontgrendeld zijn.

Ik wil nog als mogelijke optie aangeven dat na het afsluiten van de auto het tankklepje óók pas 10 minuten later op slot zou kunnen springen. Wanneer dat óók dan nog atijd niet het geval is, zou u nog bij één of meerdere vergelijkbare Volvo's het zelfde kunnen probereren. Wellicht is dat het beste samen met de dealer uit te proberen. Dan weet u in ieder geval zeker of het iets exemplarisch is óf een productfout met dus een tegenstrijdig verhaal in de handleiding. Wat ons betreft heeft u dan alle reden uw beklag te doen bij de dealer, omdat volgens de handleiding de vergrendeling simpelweg niet werkt.

De automatische stoelinstelling werkt wat ons betreft op een gebruikelijke wijze. Met het openenen van het portier wordt feitelijk het signaal afgegegven dat men actief achter het stuur gaat plaatsnemen. Pas dan zal de stoel naar de gewenste stand gaan en niet wanneer de achterklep bijvoorbeeld wordt geopend om iets uit te laden. U zou bij de dealer nog kunnen informeren of de basisstand misschien instelbaar is waardoor u wel eerder en toegankelijker kunt instappen.Maar een oplossing kunnen we niet aanbieden en is dit wat ons betreft een producteigenschap zoals we dat bij meerdere auto's ook herkennen.