Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

stoelverhoger vervangen na ongeluk

Vraag gesteld door DGR op 30 augustus 2017

Na een ongeluk moet ik het autostoeltje van de jongste vervangen. Mijn vraag is, moet ik ook de stoelverhoger (met rugsteun e.d.) vervangen? Deze heeft geen ingebouwde riempjes en dergelijke.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een stoelverhoger na een ongeluk óók vervangen moet worden.

De zitverhoger heeft feitelijke de functie een kind een zitpositie te geven zodat de gordel van de auto verantwoord en veilig gebruikt kan worden. Verder biedt de stoel ook zijdelingse bescherming bij een aanrijding.

De zitverhoger heeft inderdaad geen geintergreerde gordeltjes. Bij een aanrijding is de belasting van de gordel op de zitschaal duidelijk anders. De gordel zit immers verankerd aan de auto. Bij een niet al te ernstige aanrijding is vervanging wat mij betreft minder relevant dan bij de categorie stoeltjes voorafgaand aan de zitverhoger fase.

Het stoeltje van uw jongste kind komt dus wel in aanmerking voor vervanging. Hoe relatief klein de aandrijding ook geweest is, je kunt nu eenmaal niet vaststellen of de zitschaal door de gordelbelasting plaatselijk verzwakt is. Bij twijfel is vervanging dan de enige optie.***

Reactie van DGR:

bedankt! alleen lastig vast te stellen of het een ernstig ongeluk was. Auto was wel total-loss, ik denk met 40 km per uur op andere auto gereden. De impact leek mee te vallen.***

Reactie van Jos van der Drift:

Total-loss kan ook om een economische reden zijn en is weer anders dan een technisch total-loss.

De impact van de aanrijding leek u mee te vallen. Zoals gezegd is deze discussie er alleen omdat het een zitverhoger betreft en blijft het advies bij twijfel altijd voor veiligheid te kiezen. Maar wanneer het allemaal wel leek mee te vallen, zou een zitverhoger nog weleens opnieuw ingezet kunnen worden.