Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelsysteem spoelen en toevoeging

Vraag gesteld door Far75 op 21 mei 2018

Dag,

Het koeltankje van mijn auto bevatte sludge. De garage heeft er toen voor gekozen om het systeem te spoelen en een bypass aan te brengen bij de thermostaat/warmtewisselaar en dan te gaan rijden om te kijken of er weer sludge ontstaat en waar het eventuele lek zit. Maar ik zie nu ook op de factuur staan dat er een toevoeging bij is gedaan.

Ik vroeg mij af of dat de normale gang van zaken zijn bij zo'n handeling. Als er een toevoeging bij word gedaan, ik vermoed een anti-lek vloeistof, dan zal er toch geen lek meer te zien als er met de auto wordt gereden? Of heeft de toevoeging toch nut bij zo'n test?

Ik hoor het graag.

Vriendelijke groeten

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Er zat sludge in het koelvloeistofreservoir van uw auto en uw garage heeft nu het koelsysteem gespoeld en er een "toevoeging" in gedaan. U vraagt of dat zinnig is.

Als er sludge in de koelvloeistof zit betekend dit dat er olie in het systeem zit en hoogstwaarschijnlijk de koppakking stuk.

Waarom uw garage een by-pass heeft gemaakt, en een "toevoeging" in het koelsysteem gedaan heeft zult u bij uw garage moeten vragen. Zij weten immers wat zij hebben toegevoegd en waarom.