Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik een leeg gelopen accu weer volledig opladen?

Vraag gesteld door freduiteindhoven op 16 oktober 2016

ik heb een Hyundai santa fe bouwjaar 2008.
door een niet goed gesloten achterklep bleef een binnenlampje branden.
daardoor is de accu leeggelopen.
kan ik met autorijden weer de accu goed opladen, en hoe lang dien ik dan te rijden of is het beter de accu te vervangen?
de huidige accu is een Varta blue dynamic E23, 70 Ah, 12V.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe een volledig leeggelopen accu weer volledig geladen kan worden.

Al rijdend zal de dynamo een lege accu na 20 minuten wel weer vol moeten kunnen krijgen. Er is wel een zeker risico dat een volledig ontladen accu het avontuur tóch niet overleefd. Een volledig lege accu kan het best weer tot leven gewekt worden door 'm heel langzaam te laden met een druppellader. Dan is de kans het grootst dat de accu inwendig het weet te overleven. U zou desnoods de gedemonteerde accu door uw garage 'n dag en nacht langzaam kunnen laten laden.

Vervangen kan natuurlijk altijd nog maar het laden van een volledig lege accu liever 24 uur aan een druppellader dan al rijdend zo snel mogelijk door de dynamo. De kans is dan groter op inwendige sluiting met het definitieve einde van de accu als gevolg.

 

Reacties

M. Mutsaers

Auteur - 13 december 2023

Mazda cx3 accu start stop i eloop welke accu heb ik daarvoor nodig

Pieter

ANWB Expert - 15 december 2023

Wanneer de accu van een auto vervangen moet worden is het belangrijk dat de vervangende accu overeenkomstige specificaties heeft als de originele accu. Zodra hiervan afgeweken wordt bestaat de kans de laadstrategie van het accumanagement hier overeenkomt met die van de behoeftes van de accu. Zodoende kunnen er storingen in de auto ontstaan of zal de levensduur van de accu verminderen.

Bij uw Mazda is gebruik gemaakt van een EFB accu, een soortgelijk moet er dus ook weer gemonteerd worden. De capaciteit van de accu moet zijn 12V, 65Ah en 650A. Er zijn verschillende leveranciers van accu’s met deze specificaties zoals Bosch, Napa en Varta.