Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Berlingo 1600v16 2005, deel verlichting gaat niet uit

Vraag gesteld door OldWood op 14 oktober 2016

Na vervangen achterlicht links blijft stadslicht en achterlicht links plus kenteken verlichting plus verlichting van de kachelbediening blijft branden. Kan alleen uit door accu los te koppelen.
Geen fout in bedrading, garage geeft aan dat wellicht de COM2000 problemen heeft.
Maar zou ook relais kunnen zijn wat door de COM wordt aangestuurd, of misschien de BSI.
Op goed geluk alles vervangen lijkt me geen goede optie, want dat wordt wel erg prijzig.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een storing aan de lichtinstallatie van uw Citroen Berlingo.

U meldt dat er met de bedrading niks mis is. Toch is oxidatie van de bedrading bij de Berlingo nog weleens de bron van dit soort problemen. Dat geldt ook voor de bedrading linksachter in de buurt waar ook het lampje vervangen is. Misschien dat dit voor de zekerheid nog wat extra aandacht krijgt. Een voor een de drie genoemde componenten vervangen, in de hoop dat uiteindelijk het gewenste resultaat wordt bereikt, lijkt me inderdaad geen optie. Ik ben wel van mening dat u van een dealer mag verwachten dat men de intentie en kennis heeft tot de juiste diagnose te komen.

Dat deze onderdelen in verband gebracht worden met deze storing is op zich heel reëel, maar het moet niet zo zijn dat er onderdelen in rekening worden gebracht die achteraf niet defect blijken. Ik vind dus dat u van een professionele garage mag verwachten dat de gestelde diagnose uiteindelijk leidt tot het oplossen van het probleem. Het is daarom slim vooraf aan te geven dat u alleen de diagnose kosten betaalt én de daaruit voortkomende noodzakelijke herstel werkzaamheden.