Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bepaling treingewicht auto aanhangwagen of wel bij registratie vermeld onder Maximum massa samenstel

Vraag gesteld door torendijk op 5 oktober 2017

Bij onze Ford C-max bestaat het maximum massa samenstel uit treingewicht Toegestane max. massa voertuig plus het gewicht van aanhangwagen geremd, 1920 kg + 1300 kg = 3220 kg.
Orientatie Renault Captur TCe120 is dit geen 1723 kg +1200 kg = 2926kg maar is vastgelegd 2623 kg
Waar ligt ten grondslag aan het lager vaststellen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de opgegeven treinmassa van een voertuig.

Bij de Franse merken is het niet ongebruikelijk dat de treinmassa ook wel ''maximum massa samenstel'' niet de optelsom is van de toegestane max. massa voertuig + max. aanhangwagen massa geremd volgens het kenteken. Dat kan net zoals in uw voorbeeld best 'n paar honderd kilo minder zijn. Renault acht deze auto prima gechikt voor een maximale aangangwagenmassa van 1.300 kg maar met als trekker óók nog een maximaal beladen auto, is er bij een dergelijke treinmassa tóch sprake van technische beperkingen. Je zou dan kunnen denken aan beperkingen binnen het remsysteem of aandrijflijn. Verreweg de meeste andere merken zien geen reden de treinmassa naar beneden bij te stellen en achten dit totale toegestane gewicht technisch wel verantwoord.

Overigens is de maximale treinmassa wat ons betreft niet het uitgangspunt. Uiteraard moet je de wet in acht nemen en niet met méér massa op pad gaan dan toegestaan. Maar ons uitgangspunt is een goede verhouding tussen de beladen auto en caravan. De auto zien we graag 25 procent zwaarder dan de beladen aanhanger voor een stabiele combinatie.***

Reactie van torendijk:

Hartelijk dank. Heldere uitleg. Weet waar ik nu rekening moet houden. (Torendijk)