Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Apk afgekeurd vanwege registratienummer

Vraag gesteld door Pieter van de Sande op 13 juni 2016

Mijn auto is Apk afgekeurd na een steekproef. Een van de tekens in registratienummer is een 3 in spiegelbeeld. Auto is 16 jaar oud. Keuring is gedaan op 9 juni. Apk verloopt op 25 juni. Eerstvolgende mogelijkheid om een nieuwe registratienummer in te slaan is op 7 juli.
Technisch is auto ok maar administratief (discutabel) niet. Maar ik mag niet meer rijden na 25 juni. Kan RDW zomaar afkeuren zonder te regelen dat het ook opgelost kan worden. Heeft RDW geen dispensatie regels voor dit soort zaken?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Uw auto is afgekeurd omdat het chassisnummer niet goed leesbaar is. Als dat nu pas wordt geconstateerd terwijl de auto 16 jaar geleden zo is afgeleverd is dat wel verbazingwekkend. De APK is een periodieke keuring maar strikt gezien dient een auto altijd aan de zaken te voldoen die bij de APK worden gecontroleerd. Zodra een chassisnummer niet goed (meer) leesbaar is, mag de auto formeel gezien de weg niet op. Het is vervelend dat het vrij lang duurt voor het chassisnummer goed is ingeslagen, maar er is geen mogelijkheid voor uitstel of dispensatie.